Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниВеликодні інтерв'ю архієрея
Новини

Великодні інтерв'ю архієрея

Митрополит Луцький і Волинський Михаїл взяв участь у чергових телепередачах «12 каналу» («Духовна абетка»), «Аверсу» і «Конкурента TV» (ведучі Марія Вавринюк, Вікторія Олещенко та Євген Мікоян).

Владика відповідав, зокрема, на такі запитання:

«Кажуть, що вірні РПЦ зазомбовані, але люди самі можуть переосмислити сказане їхнім священником. Процес переходів зараз пожвавився, то з чим приходять до Вас люди і що вони говорять?»

«Я радію за українську спільноту, бо вона тверезіє, – мовить керуючий єпархією. – Тверезіє в сенсі духовному. Тверезіє, оцінює, аналізує, має свободу вибору. У Вербну неділю одна третя причасників у нашому соборі – це вчорашні парафіяни Московського патріархату… Вони мали свободу і прийшли у той храм, в який хотіли прийти. Насильно ніхто нікуди не тягнув». Владика пояснив, як відбувається процес переходу громад до ПЦУ. Найперше – це рішення вірян. У нас уже є юридично оформлені випадки переходу і ті громади, що готуються. Інші – в очікуванні. УПЦ (МП) навчено постулатів російської церкви: в них «самодержавіє, і чекають, поки “цар” скаже». Поки що прикриваються зовнішньо, на зразок «потрібне соборне рішення», і уникають відповідальності. У нашій єпархії духовенство засудило єресь, яку поширює РПЦ під назвою «русский мир». Проте дехто із прихильників МП на Волині ще сподівається, що «русский мир» буде надалі. Такі факти непоодинокі. Спілкуватися ж варто з тими, хто хоче слухати. «Якщо з мудрим говорити, то будеш мудрішим, якщо з безумним – наживеш ворога», – зазначає владика.

«Чому росіяни не хочуть, щоб їхні сусіди жили краще? Що має статися, щоб настрої до українського народу змінились?» – запитували журналісти.

Основною причиною російської агресії є заздрість, переконаний високопреосвященний. Це один із гріхів, відомий ще з ангельського світу. Наші сусіди не хочуть, щоб ми жили краще за них. Багато з них підтримують путінський режим, їхню ідеологію. «Вони – засновники цієї ідеології. І початок її у Середньовіччі: імперія, великодержавність… Біду народила церква, а вона мала б народити любов до ближнього, добрі стосунки, а не ненависть». У храмах треба слухати слово Боже, роз'яснення його. Аби настрій росіян до українського народу змінився, владика вважає, що потрібно, щоб змінилося покоління. Хто пам'ятатиме рабство російської ідеології, той у «землю обітовану» (нову Росію, а вона зміниться) не ввійде.

«Чи церква проводить якусь роботу із внутрішньо переміщеними особами, яких на Волині майже 60 тисяч?» – цікавилися новинарі. Архіпастир відповів: священники стараються їх заспокоїти, утвердити у вірі. Важливо зняти страх, паніку, невпевненість, поділитися з ними любов'ю. Волонтерською ж місією церква зараз займається менше, доручає переважно світським організаціям. Але і в нас, наприклад, є благодійна їдальня, душпастирі возять на схід гуманітарну допомогу.

«Яка справжня роль капелана, адже вони мають зброю?» Митрополит роз’яснює: завданням капелана є духовна допомога і фізична опіка над військовослужбовцями, зброю вони тримають лише для самозахисту. Військовий священник може працювати на кухні, надавати домедичну допомогу, вивозити поранених та виконувати інші гуманітарні функції.

«Як у цей час зберігати спокій?» – запитали в митрополита. Він зауважив: «Хочеш, щоб була перемога, – говори про перемогу... Неправильно сидіти, ойкати і говорити про одні нещастя та біль». Не варто лише сумувати, постійно дивитися погані новини, а потрібно радіти життю і вірити в наближення перемоги. А замість безперервної стрічки новин – читати молитовник і молитися. Війна нас змінила: ми стали дружнішими, каже високопреосвященний. А щоб правильно святкувати Великдень, із радістю в ці важкі часи, слід правильно налаштуватися.

Повністю передачі можна подивитися тут: перша, друга і третя.

26 квітня 2022 р.
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери