Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна СтаттіДесята неділя після П’ятдесятниці
Статті

Десята неділя після П’ятдесятниці

Віталій КЛІМЧУК Десята неділя після П’ятдесятниці

«Коли вони прийшли до народу, то підійшов до Нього чоловік і, ставши перед Ним на коліна, сказав: Господи! Помилуй сина мого; бо він на новий місяць біснується і тяжко страждає, бо часто кидається в огонь і часто у воду. Я приводив його до учеників Твоїх, та вони не змогли зцілити його. Ісус же, відповідаючи, сказав: о роде невірний і розбещений! Доки буду з вами, доки терпітиму вас? Приведіть його до Мене сюди. І заборонив йому Ісус, і біс вийшов з нього; і отрок зцілився у ту ж мить. Тоді ученики, приступивши до Ісуса на самоті, сказали: чому ми не змогли вигнати його? Ісус же сказав їм: через невір’я ваше. Бо істинно кажу вам: якщо ви матимете віру як зерно гірчичне і скажете горі цій: перейди звідси туди, і вона перейде; і не буде нічого неможливого для вас. Цей же рід виганяється тільки молитвою і постом» (Мф.17:21).

Цими словами Христос поклав віру в основу нашого життя: щоб людина не просто вірила, а вірою вирішувала всі проблеми свого життя. Як могутню зброю Господь подає віру, тому що віра, навіть у «малих вимірах», може «переміщати гори». Що ж казати про віру, яка б заповнювала серце людини бодай наполовину! Людина дедалі частіше хоче покладатися на свої фізичні або розумові можливості; віру в найкращому випадку відносить до чогось абстрактного, внутрішнього переживання.

Молитва є розмова зі Всевишнім, вона робить мудрішою, в молитві благоговіємо перед Ним. А «початок мудрості – страх Господній», – говорить Святе Писання (Притчі 1:7).

Піст зміцнює духовні, внутрішні сили людини. Тому, підкріплюючи свою віру молитвою і постом, ми отримуємо від Бога велику владу. У наш час багато хто порушує піст просто без жодних причин, свавільно. Сутність гріха в порушенні постів полягає не в тому, що людина може «опоганюватися» скоромною їжею, а в тому, що цим виявляється непокора Церкві, непокора, яка спричиняє взагалі розгнузданість, гріховне свавілля. Як у житті повсякденному, так і поготів у релігійних справах певний порядок і дотримання правил – обов’язкові й необхідні для людини.

Христос відкриває перед нами шлях до Нього. Він допомагає нам відчути, як забезпечити Божу присутність у своєму житті. І саме тоді ми можемо подолати спокуси зневіри, зможемо здобути силу протистояти навальним підступам темних сил, які переслідують нас у цьому житті.

Віра, яка озброює нас силою, молитва, поєднана з усіма іншими духовними вправами, що їх пропонує нам Церква, – ось шлях, котрий відкриває нам супровідну дорогу Христа через наше земне життя, відкриває нам Його потужну присутність. Нам треба тільки вміти скористатися з цієї присутності, не забувати про Нього, не залишатися наодинці зі злом. І саме тоді будь-який несправедливий закон не здаватиметься нам страшним, коли будемо озброєні проти суспільних провокацій силою правди, яка дається нам Христом.

Ми можемо ставати до двобою з темними силами, якщо самі не послаблюємо себе наслідуванням їх, якщо завжди перебуваємо у всеозброєнні правдою. Саме тоді і ми можемо розраховувати на те, що наше слово здатне буде зрушувати гори.

Волин. єпарх. відом.– 2017.– № 7–8 (152–153)

21 серпня 2023 р.
Архів статей
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери