Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна ДокументиПосланняРіздвяне послання митрополита Луцького і Волинського Михаїла
Документи

Різдвяне послання митрополита Луцького і Волинського Михаїла

Христос народився!

Дорогі брати і сестри!

…велика благочестя тайна: Бог явився у плоті,

виправдав Себе в Духові, показав Себе ангелам,

проповіданий у народах, прийнятий вірою в світі,

вознісся у славі. 1 Тим. 3,16

Сьогодні Православна Церква урочисто святкує пришестя у світ Сина Божого і Сина Людського Господа нашого Ісуса Христа. Минув ще один рік – і знову під склепіннями храмів звучить ангельська пісня: «Слава у вишніх Богу і на землі мир, у людях благовоління» (Лк. 2,14). Понад двадцять століть пройшло з тієї пори, як ангел сповістив цю звістку пастирям, однак радість Різдва Христового не втрачає своєї сили і величі, бо є виявом великої Божої милості до грішного людства.

Чим же ми, дорогі брати і сестри, віддячимо Богові за безмежне до нас милосердя, які дарунки принесемо Спасителеві в день Його народження,що покладемо перед Його яслами? Мудреці зі сходу, відчинивши свої скарбниці, принесли Христові дари, пастушки принесли Йому свої сповнені подиву і зворушення серця. А ми, християни-українці, волиняни, в урочисті й радісні дні Різдва Христового повинні стати перед вифлеємськими яслами в покорі та зі щирою молитвою вдячності за прожитий рік принести нашому Спасителеві наймиліші для Нього дари – віру, любов, єдність. Іне лише у словах та співах прекрасних українських колядок, а й у щедрих на Боже і людське, виконуючи Христову заповідь «любити ближнього, як самого себе». Адже любов – це дорога Христа до нас, дорога, яку Він залишив, і йдучи якою, ми визволимось від гріха і смерті.

Прихід Божого Сина на землю змінює людське розуміння Божої волі. Крім видимого світу, у якому ми живемо, який відчуваємо, є ще невидимий, але реальний духовний світ, у який входимо через сповнення Божої волі.

З народженням Ісуса Христа у світі все змінилося. Він поклав кінець силі старозавітнього закону і Божественною благодаттю преобразив усе творіння. Народження Немовляти Ісуса стало здійсненням усіх пророцтв про Нього. Те, що в Старому Завіті було прихованим, відкрилося тепер і засяяло Божественним світлом. Бог – Творець і Володар світу – з'явився смиренним Немовлям, але цього Немовляти світ чекав від початку історії, прийнявши в пророцтвах обітницю Божу про з'явлення на землі Спасителя і Викупителя людства.

Христос з'єднався з людським родом.Він Сам, випробовуваний гріхом, знав міру людської немочій слабкості, та, будучи подібним до людини у всьому, окрім гріха, Своєю Божественною любов'ю всіх поєднав у Собі, всіх викупив Собою.

Різдво Христове – свято нашого усиновлення Богу, адже через пришестя у світ Христа Спасителя ми стали дітьми і спадкоємцями Божими. Про це говорить апостол: «Коли ж настала повнота часу, послав Бог Сина Свого Єдинородного, Котрий народився від жони, був під законом, щоб відкупити підзаконних, щоб нам прийняти всиновлення. А як ви – сини, то послав Бог Духа Сина Свого в серця ваші, Який викликує: «Авва, Отче!». Тому ти вже не раб, а син, а якщо син, то і спадкоємець Божий через Ісуса Христа» (Гал.4,4–7).

Різдво Христове 2020 року ми всі разом зустрічаємо не лише з великою радістю, але і з тривогою в душі. Радісна новина, бо Різдво Христове приходить у наші оселі й парафії, але війна на Сході нашої держави, яка триває ось уже шостий рік, тривожить серця.

Ми маємо визначитися, що для нас означає війна і мир, якщо мир, то на яких умовах. Ми не просто за мир, а за перемогу. Мир – поняття відносне. Можна мирно стояти на колінах і бути рабами усе життя. Ми проти такого розуміння миру. Ми – за перемогу і мирні рівноправні стосунки між державами.

Сьогодні кожен із нас думками поринає у своє дитинство, пригадуючи батьків та родинну домівку. Не одного заболить серце й огорне смуток за втраченими батьками чи рідними, бо їх сьогодні нам не вистачає. Наші думки линуть до тих, хто захищає мир і спокій наших осель. Ми згадуємо і тих, хто через війну і ворожу окупацію на Сході та Півдні України не може вповні відчути радість Христового Різдва. Ми співчуваємо всім, хто втратив своїх рідних – наших героїв, і сподіваємося, що наша духовна близькість із ними та молитовне святкування різдвяної радості внесуть веселість у їхнє життя.

Минув рік, як відбувся Об'єднавчий собор у Софії Київській, постала наша Помісна Православна Церква України, яка отримала визнання і занесена до Диптиху Православних Церков світу. Ми радіємо тим церковним досягненням, які відбулися протягом року, і віримо та сподіваємося, що з кожним роком наша Церква буде зростати й утверджуватися.

Щиро вітаю всіх волинян із Різдвом Христовим і з Новим 2020-м роком. Бажаю всім міцного здоров'я, Божого благословення, віри і надії, що в нас буде все добре.

Вітаю народних депутатів України від Волині: Ігоря Полицю, Степана Івахіва, Ірину Констанкевич, Ігоря Гузя, В’ячеслава Рубльова, а також голову Волинської обласної державної адміністрації Юрія Погуляйка, голову Волинської обласної ради Ірину Вахович і весь депутатський корпус, секретаря Луцької міської ради, виконувача повноваження міського голови Григорія Пустовіта, голів районних державних адміністрацій, міських, селищних і сільських рад, голів об'єднаних територіальних громад із різдвяними та новорічними святами. Молитовно бажаю вам мудрості, єдності й відданого служіння своєму народові.

Усім вам зичу радісних свят і веселої коляди!

Благодать Господа нашого Ісуса Христа нехай буде з усіма вами.

Христос народився! Славімо Його!


З ласки Божої

Михаїл, митрополит Луцький і Волинський

Різдво Христове 2019/2020 р.

м.Луцьк

23 грудня 2019 р.
Архів документів
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери