Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна ДокументиПасхальне послання митрополита Луцького і Волинського Михаїла
Документи

Пасхальне послання митрополита Луцького і Волинського Михаїла

Христос воскрес!
Дорогі брати і сестри!

Чого шукаєте Живого між мертвими?
Нема Його тут, Він воскрес.

Лк. 24, 5-6

Радісним привітанням наповнює нас ця хвилююча новина, яку найперше від ангела почули жінки-мироносиці, прийшовши за юдейським звичаєм помазати тіло померлого Ісуса. «Підіть швидше, скажіть ученикам Його, що Він воскрес із мертвих...» – і від печери гробу Господнього рушили вони у світ, щоб із кожним поділитися цією ангельською звісткою.

Славне Воскресіння Христове – справді вселенське торжество, бо, за словами апостола, на Голгофі з Богом примирено все: і небесне, і земне – весь світ (Кол. 1, 20). Це чудо незбагненної любові воскреслого Спасителя, Який переміг смерть хресним подвигом задля нас, людей, і нашого ради спасіння.

Людство не знало більшої події, ніж Воскресіння Христа. Воно є джерелом і основою нашої віри, надії й любові, найбільшим доказом правдивості Христової науки і запевненням майбутнього воскресіння всіх нас.

На превеликий жаль, уже другий рік пасхальне торжество затьмарене кровопролитною війною, яку здійснює з «благословення» московського патріарха московитська влада проти нашої держави. Страшні муки терпить український народ від загарбників: зруйновано міста і села, вбито й закатовано тисячі мирних мешканців, гинуть, захищаючи нас, найкращі сини та дочки Вітчизни.

Сьогодні Україна, проходячи свій хресний шлях, скорбить. Нашу Батьківщину можна порівняти з людським тілом, яке вкрите безліччю ран, що кривавіють, укрите безліччю шрамів, де рани, здається, загоїлись, але рубці залишилися. Шматується сьогодні тіло України нашими недругами, ворогами, хижаками... І ось щоби захистити себе, своє майбутнє, своїх ближніх, свою державу, сміливі йдуть і захищають. Ті, хто мають поклик душі, поклик серця, усвідомлення ситуації, ідуть і захищають – тому, що вони люблять. Той, хто не любить, героїчних подвигів учиняти не зможе. Бо кожен із нас створений за образом і подобою Божими. Творець, Який є любов, Який любить людину, віддав «Свого Сина Єдинородного, щоб усякий, хто вірує в Нього, не загинув, а мав життя вічне» (Ін. 3, 16), віддав на Голгофу. Ось це прояв Божої любові до людей! І ми ніколи не скажемо: «Господи, чому Ти нас лишив, чому щось відбувається не так, як я собі це уявляю?». Слова Спасителя завжди будуть: «Я вас народив, за ваші гріхи Я розіп’явся, для вас переміг смерть».

Саме любов спонукає сьогодні наших воїнів іти на фронт, захищати, віддавати своє життя не лише за побратима, який поряд: у цьому побратимі вони бачать маму, тата, брата, рідне місто чи село, родичів, знайомих, Батьківщину – усіх у цьому побратимі. І він перший покладає життя своє за друзів своїх, і разом з тим за Україну, пошматовану, але живу. Рани зарубцюються, але вони завжди нам будуть говорити, скільки нас шматували... Це живе свідчення для майбутніх поколінь.

Воскреслий Господь переміг смерть, воскресне й наша Україна, подолає зло і життя восторжествує! Вірю, що ми переможемо супостата нашою звитягою, нашою силою, з допомогою наших друзів, але найбільше – любов’ю до своєї отчої землі, до своїх ближніх. Ця любов спонукатиме нас іти й шукати можливість, як знищити зло, щоб воно не заважало проживати нам мирно на рідних просторах.

Усім українцям тепер приходиться нести важкий хрест. Це наш спільний біль і смуток. Герої назавжди залишаться для нас живими. Схиливши голови перед ними, з честю будемо продовжувати їхню справу – будувати Україну. Тож маємо єднатися – і в радості, і в горі, щоб їхній подвиг не був марним. Маємо вистояти до кінця, підтримуючи один одного, і перемогти ворога. Закликаю молитися словами: «Господи, дай нам перемогу над нашим супротивником, дай нам здоров’я і можливість перенести випробування, які нам випали».

Воскресіння Христове – це перемога життя над смертю, це відкриті ворота у Царство Небесне, це наша причетність до вічності.

Дорогі брати і сестри! Сердечно поздоровляю всіх вас із великим торжеством Воскресіння Христового! Нехай душі наші будуть наповнені миром, серця – любов’ю і вірою в перемогу, а руки – щедрістю для кожного нужденного. Особливо поздоровляю всіх захисників, які боронять нашу Вітчизну.

Вітаю народних депутатів України від Волині: Ігоря Палицю, Степана Івахіва, Ірину Констанкевич, Ігоря Гузя, В’ячеслава Рубльова, Валерія Стернійчука. Вітаю начальника Волинської обласної військової адміністрації Юрія Погуляйка, голову Волинської обласної ради Григорія Недопада і весь депутатський корпус, луцького міського голову Ігоря Поліщука, голів районних державних адміністрацій, міських рад, об’єднаних територіальних громад і сільських старост зі святом Пасхи Христової. Молитовно бажаю мудрості, патріотизму і Божої допомоги у відповідальному служінні своєму народові в цей складний для всіх нас воєнний час.

Нехай Христос, Який воскрес із мертвих, береже нас у єдності й любові, дарує пасхальну радість, перемогу та мир Україні.

Благодать Господа нашого Ісуса Христа і християнська любов, яка є основою життя на землі й у вічності, нехай перебувають завжди з усіма вами!


Христос воскрес!
Воскресне Україна!
Пасха Христова 2023 р.,
м. Луцьк

10 квітня 2023 р.
Архів документів
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери