Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна ДокументиПасхальне послання митрополита Луцького і Волинського Михаїла
Документи

Пасхальне послання митрополита Луцького і Волинського Михаїла

Христос воскрес!
Дорогі брати та сестри!

Цими короткими, але сповненими великої віри, надії і любові словами з року в рік ми зустрічаємо найбільше, найрадісніше та найважливіше християнське свято – Воскресіння Ісуса Христа. Воскреслий Христос є для нас не тільки великим Учителем, а й усемогутнім Богом і Спасителем, Котрий Своєю євангельською благовістю вказує нам дорогу до вічного блаженства, а пасхальною смертю і воскресінням дарує спасіння кожному, хто вірує в Нього і живе Його Заповідями. Воскресіння Господа нашого Ісуса Христа є найважливішою подією в історії людства і водночас найбільшою перемогою.

Перемога Господа над смертю утверджує нас у переконанні, що зло остаточно буде подолане добром, а справедливість та правда восторжествують над оманою. Ми віримо, що Той, Хто повернув людству втрачену в Едемі гідність та свободу, обов’язково допоможе й нам відновити мир і злагоду в Україні. Бо Своїм життям, страстями, смертю та славним Воскресінням «Христос для волі нас визволив. Тож стійте в ній та не піддавайтеся знову в ярмо рабства!» (Гал. 5,1). Бо лише любов вільної людини – жертовна любов, а не рабська улесливість, – має цінність в очах Божих. Тільки щира молитва, промовлена не з примусу чи корисливості, а вільно, сповнена любові, досягає осель Божих. Саме цю свободу, а разом з нею і гідність, повертає людству Христос Своїм славним Воскресінням.

Православна Церква навчає нас, що церковні свята – це не лише згадування тих чи інших подій, що відбулися сотні й тисячі років тому. Церковні святкування передусім роблять нас учасниками тієї реальності, яка прославляється мовою молитов і піснеспівів у кожному християнському святі.

В ці пасхальні дні ми вклоняємося безмежній любові Божій, внаслідок якої Син Божий, Господь Ісус Христос, зійшов на землю, втілився, постраждав і помер хресною смертю за нас, за наші гріхи та, як говорить апостол Павло, воскрес «для виправдання нашого» (Рим. 4,25).

Видатний ієрарх ХІХ століття архієпископ Херсонський Інокентій говорив: «Нині в образі воскреслого Спасителя нам повернуто всю втрачену в Адамі велич дітей Божих, вручено все необхідне для наслідування Царства Небесного».

Сьогодні маємо нагоду подумати над тим, скільки Своїх дарів роздає Господь протягом нашого життя! І все це – нагода і підстава для радості. Якщо ми молоді та енергійні, то дякуймо Богові і радіймо, особливо тоді, коли живемо в чистоті, довір’ї та відданості Творцеві; радіймо від успіхів у навчанні та роботі. Втішаймося нашими здобутками як у сімейному, так і в богопосвяченому житті, адже Христос є основою і ціллю нашого буття. З Христом радіймо у мудрій і чистій старості. Радіймо, коли ми прощаємо наших кривдників, щиро молимось та маємо нагоду часто відвідувати Божий храм. Радіймо від зустрічі з людьми, від усвідомлення великого дару жити і вірити. І всі ці радості – це лише відблиск, це тільки передчуття тої дійсної та вічної божественної радості, подарованої нам після Воскресіння Христового, адже «не бачило око, і вухо не чуло, і на серце людині не приходило те, що Бог приготував тим, хто Його любить» (1 Кор. 2,9). Відчуття духовної радості від Воскресіння додає нам сили у земній мандрівці, служить незмінним джерелом надії на вічне і щасливе життя з Богом. Тож відважно проповідуймо своїм життям Воскреслого Христа, несімо свої хрести без страху і розчарування.

Преподобний Єфрем Сирин навчає: «Небо і земля, і все, що на них, хай славословлять... Воскреслого ..., бо оновив Він образ Свій у нас, стер гріхи наші, дав нам Ім’я своє і все покорив нам».

Уже другий рік Пасхальне торжество затьмарене тривогою, що викликана пандемією коронавірусної інфекції. Однак ми не слабшаємо у вірі та не втрачаємо надії, пам’ятаючи слова нашого Спасителя: «Не бійся, тільки віруй» (Мк. 5,36). Вони прозвучали, коли потопаючому в морській безодні Петрові Христос назустріч простягнув Свої руки. Саме в такі моменти життєвих проблем і загроз віра й проявляє себе, стаючи твердим ґрунтом для слабких людських ніг.

Дорогі брати і сестри! Сердечно поздоровляю кожного із вас з великим Торжеством Воскресіння Христового! Нехай душі наші будуть наповнені миром, серця – любов’ю, руки – щедрістю для кожного нужденного! Особливо вітаю воїнів-героїв, які боронять суверенітет та цілісність нашої Батьківщини. Вітаю народних депутатів України від Волині: Ігоря Палицю, Степана Івахіва, Ірину Констанкевич, Ігоря Гузя, В’ячеслава Рубльова, Валерія Стернійчука. Вітаю голову Волинської обласної державної адміністрації Юрія Погуляйка, голову Волинської обласної ради Григорія Недопада і весь депутатський корпус, луцького міського голову Ігоря Поліщука, голів районних державних адміністрацій, міських рад, голів об’єднаних територіальних громад і сільських старост із святом Пасхи Христової. Молитовно бажаю мудрості й Божої допомоги у відповідальному служінні своєму народові в цей складний для нашої держави час.

Нехай воскреслий Ісус завжди буде з нами! Бо Він – основа нашого спасіння, утвердження нашої віри і слава Святої Церкви.

Благодать Господа нашого Ісуса Христа і християнська любов, яка є основою життя на землі й у вічності, нехай перебувають завжди з усіма вами!

Христос воскрес! Воістину воскрес!
З ласки Божої
Михаїл, митрополит Луцький і Волинський
Пасха Христова 2021 р.,
м. Луцьк

23 квітня 2021 р.
Архів документів
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери