Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна ДокументиПасхальне послання митрополита Луцького і Волинського Михаїла
Документи

Пасхальне послання митрополита Луцького і Волинського Михаїла

ХРИСТОС ВОСКРЕС!

ДОРОГІ БРАТИ І СЕСТРИ!

Воскресіння Христове – це споконвіку світле свято для православних людей. Пасха – це свято життя, яке торжествує перемогу над смертю. Православну Церкву справедливо називають Церквою воскреслого Христа, яка знаходить свій найвищий вираз у торжестві Воскресіння. «Смерті святкуємо умертвіння, пекла знищення, іншого, вічного життя початок...» – ці натхненні слова великоднього Богослужіння розкривають причину нашої радості. Наші серця наповнюються особливою радістю, тому що Воскресіння Христове є безсумнівним доказом існування вічного життя.

Немає у світі сили, здатної забрати в нас пасхальну радість, бо дарована вона нам Тим, Хто переміг смерть, переміг світ, який у злі лежить. Від того часу, коли воскреслий Господь звернувся до Своїх учнів з привітанням «Радуйтеся!» (Мф. 28, 9), радість Його славного Воскресіння завжди живе в Церкві. Переважна більшість людей, живучи на Землі, не думає про вічне життя. Вони присвячують себе тимчасовому, земному, забуваючи про своє вічне призначення. Але християни, які є такими не за назвою, а за життям, своєю природою відчувають потребу вічного буття та серцем і розумом усвідомлюють силу Воскресіння Христового. Серед мінливої земної суєти славне Воскресіння Ісуса Христа дарує душі християнина велику втіху і надію.

Нехай не подумає хтось, що цієї радості у воскреслому Господі достойні тільки люди святі, подвижники, пустельники. Ця радість дарована й нам, слабким і грішним дітям Отця Небесного. Святитель Іоан Золотоустий у Пасхальному слові говорить: «Нехай ніхто не оплакує гріхів; прощення бо засяяло із гробу».

Воскреслий Спаситель багато разів являвся Своїм ученикам і апостолам та звертався до них: «Мир вам!». Наша свята Православна Церква, звершуючи своє апостольське служіння, молить воскреслого Спасителя дарувати мир нашій державі, а також сьогодні, в час нелегких випробувань для всього людства, благаємо Бога захисту від страждань і визволення усіх нас від пошесті згубної, просимо, щоби Господь простив нам наші провини, якими ображали Його Божественну любов до нас грішних.

Дбаючи про свій духовний стан і здоров’я, слід завжди пам’ятати про свою душу. Якщо ми допускаємо гріх у духовне життя, то він приносить недуги і в життя тілесне, адже не від хвороб тіла хворіє душа, а навпаки. Зцілитися ж духовно можемо постом і молитвою. Варто також піклуватися й про своє тіло, яке, за словом апостола Павла, є «храм Святого Духа» (1 Кор. 6, 19). Однак треба жити не лише правильно, як-от дотримуючись норм гігієни, але й праведно, не допускаючи гріх у своє життя. Тому сьогодні важливо посилено молитися, не дозволяючи хворіти своїй душі, аби не хворіло наше тіло.

Нині у світі через поширення коронавірусу присутній страх, ми ж не повинні лякатися. Справжні християни не повинні нічого і нікого боятися, окрім Господа. Слід жити за Божими законами й дотримуватись тих порад, які нам дають. Піклуючись про своє духовне та фізичне здоров’я, ми виконуємо Божі Заповіді й несемо свій послух.

Пасха Христова є святом не тільки тих, хто живе нині, а й тих, хто перейшов у життя вічне, святом усього всесвіту. Воскресіння Христове є величезною перемогою над дияволом, гріхом і неміччю людської природи. Воскресінням Господа Ісуса Христа з мертвих завершився Боголюдський подвиг спасіння й оновлення людини.

Немає істини, радіснішої для нас, православних християн, аніж пресвітле Воскресіння Христове. У цій істині полягає сенс нашого життя. Господь переміг смерть і відкрив людям двері раю. Все наше єство сповнене світлом пасхальної радості, яка дарує нам сили перемагати в собі зло, долати гординю, нести тяготи повсякдення, удосконалювати себе, щоби стати такою людиною, якою задумав нас Творець. Нехай же наша віра і любов до Христа, що проявляються у дотриманні Його Заповідей, зміцнюються з кожним днем, аби ми були гідними проповідниками Благої вісті про Воскреслого.

Господь Ісус Христос у цей складний час боротьби з пандемією нехай береже нас у здоров’ї й душевному спокої, благословить миром наш український народ, оберігає вояків, які боронять нашу Батьківщину. Молімося, особливо в ці Великодні свята, коли Син Божий Своїм Воскресінням засвідчив перемогу добра над злом, правди над неправдою, і покладаймо свої надії на Бога, бо крім Усевишнього, нема на кого надіятись. І я вірю, що в нашій державі буде все добре, настане мир і ми переможемо згубний коронавірус.

Дорогі браття і сестри! Від усієї душі вітаю вас із Воскресінням Христовим. Вітаю народних депутатів від Волині: Ігоря Палицю, Степана Івахіва, Ірину Констанкевич, Ігоря Гузя, В’ячеслава Рубльова, а також голову Волинської обласної державної адміністрації Юрія Погуляйка, голову Волинської обласної ради Ірину Вахович і весь депутатський корпус, секретаря Луцької міської ради, виконувача повноважень міського голови Григорія Пустовіта, голів районних державних адміністрацій, міських, селищних і сільських рад, голів об’єднаних територіальних громад зі святом Пасхи Христової.

Господь Ісус Христос нехай береже нас у мирі, єдності й любові та благословить наш український побожний народ.

Благодать Господа нашого Ісуса Христа нехай буде з усіма вами!

З ласки Божої

Михаїл, митрополит Луцький і Волинський

Пасха Христова 2020 р.,

м. Луцьк

9 квітня 2020 р.
Архів документів
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери