Похвала Пресвятої Богородиці (субота акафісна). Преподобного Феодора Трихини. Святителів Григорiя (593) й Анастасiя Синаїта (599), Патрiархiв Антіохiйських. Преподобного Анастасiя, ігумена Синайської гори (695). Мученика немовляти Гавриїла Бєлостоцького (1690)...
Волинянка розповіла про секрети пісної їжі
Про те, чи треба дотримуватися посту, які його правила, та які страви готують в родині Савчуків, читачам «Слова Волині» розповідає матушка Лариса САВЧУК, керівник паломницької служби Волинської єпархії УПЦ КП.
– Змалечку пам’ятаю бабусині слова: «Внуцю ніколи не порушуй посту… Тримай навіть середу та п’ятницю, бо хто в середу не постить – зраджує Христа, а в п’ятницю – розпинає Його. Якщо в п’ятницю будеш пити тільки воду, то не вмреш без покаяння. І ще… Помни: душа людини як пташка: одне крило – піст, друге – молитва, і тільки так вона стрімко летить до Бога».
Ці слова часто згадую в дорослому житті, коли предки відійшли у вічність. Тільки порушу піст – починає затягувати лавина гріхопадінь. Найперше – порушується молитовне правило, а далі… падіння, сльози, покаяння… Дуже гнітить, коли чуєш: гріх – не те що до рота, а те, що з рота. Або: постити дорого, не той час, головне – людиною бути… Ні, це обман. Час – завжди той самий, і Господь один і Той же.
Не приставайте на ці думки, бо найбільше, чого боїться сатана – це посту і молитви. Триває Великий піст. А пісні страви – це завжди смачно, корисно і просто.
У нас в хаті на піст завжди пахло житніми пампушками, які мачали в лляну або ріпакову олію з часником, – от і були здорові. Житнє борошно давало силу. Щодня на столі стояв узвар. Що з сушенини знаходили, все йшло: і яблука, і грушки, і черешні, вишні, сливки, жменька шипшини, кілька ягідок глоду. Як є малі діти, то охолоджений узвар підсолоджували медом – ну й смакота, напитися не можна! Закінчувалась сушенина – не проблема. Варили чай із гіллячок малини та смородини – і пахне, і здоров’я. Коли тільки починався нежить, то обов’язково чай із суничниська або липового цвіту. Або ще оббирали яблуко і запарювали лушпиння, так нежить відступав. А саме яблуко терли на тертку з медом і корицею. Щодня були терті морква або яблука.
Дуже шкода, що нині відходять з раціону пшоняна каша, біб, квасоля по-монастирськи. Старі люди говорили: якщо це їсти, і не буде паршивої хвороби, тобто раку.
Пшоно – це колодязь вітамінів, мінералів, жирів, білків, амінокислот. У наш вік часто чуєш: в мене депресія. А пшоно містить у собі комплекс вітамінів групи В, зокрема В1, що проганяє депресивні стани, втому та дратівливість. Їси пшоно – і маєш здорові волосся, шкіру, нігті. А яку цілющу силу, що зміцнює наш організм і серце, дають залізо, калій, марганець, натрій, кремній, фтор, магній, мідь! Наприклад мідь запобігає в’яненню шкіри і виникненню зморщок. Тобто пшоно – такий собі злак молодості. До речі, який виводить з організму токсичні з’єднання, шлаки і навіть іони важких металів.
Все просто. Відварити пшоно у воді, для дорослих – засмачити цибулею, протушкованою на олії, а для дітей – доброю жменею родзинок. Їжте і будьте здорові!
А які незамінні бобові! Це джерело рослинного білка, який засвоюється краще, ніж тваринний. Білок украй потрібний людям, які мають великі фізичні навантаження. Бобові впливають на роботу шлунково-кишкового тракту, серцево-судинної системи, функціонування нервової системи, стабілізують обмінні процеси в організмі. Тож готуємо просто. Квасолю на ніч замочуємо, а зранку 20 хвилин варимо і засмачуємо морквою та цибулькою, тушкованими в олії. Діти люблять цю страву у вигляді пюре.
До слова, боби дуже смачні у святковому вінегреті, для якого потрібні відварені боби, бурячок, картопля, морква, квашена капуста, цибуля, огірок, шматочки оселедця і для заправки олія, кому яка смакує.
Скажете, оселедець дуже дорогий або суцільна хімія? Тоді солимо самі, це вдвічі дешевше і смачно. Купуємо морожений оселедець чи скумбрію, розморожуємо. Натираємо рибину сумішшю: 1 ст. ложка солі, 1 ст. ложка цукру, 0,5 ч. ложка перцю, загортаємо у фольгу і кладемо в холодильник на 24 години. Смачного!
Також неможливо забути з дитинства котлети з горіхів. Бабуся завжди жартувала, що то бідняцька вечеря. Пропустити через м’ясорубку 1 скл. волоських горіхів, 2 варені картоплини, 2 морквини і 2 цибулини (перед тим припустити на олії). До цього фаршу додати 1 ст. ложку манки, дрібку солі та перцю. Вимішати, запанірувати в сухарях (одну скибку сухого хліба потерти на бурякову тертку). Сформувати котлети обсмажити. А якщо зробити до них грибну підливу, то це вже виходила панська вечеря.
До речі, зараз дуже багато людей скаржаться на мігрень. А бабуся вчила з’їдати по п’ять волоських горіхів щодня, і не буде боліти голова. Бо ж, бач, горіх і сам на мозок подібний, тому й лікує головні болі.
Смакували й котлети з червоного буряка. Три буряки запекти в духовці, обібрати, натерти на тертці, вдавити три зубці часнику. Додати 3 ст. ложки манки, все посолити, поперчити, вимішати. Сформувати котлети, обкачати в сухариках і обсмажити в олії.
Ще Гіппократ описував цілющі властивості червоного буряка. Його рекомендували при недокрів’ї, гіпертонії, туберкульозі, раку, цинзі, зубному болю, нежиті, запорах, при захворюванні нирок, серцево-судинній недостатності, для «очищення» печінки, жовчного міхура, при цукровому діабеті, ожирінні… Червоний буряк займає одне з провідних місць серед овочів за вмістом йоду… Тож лікуйте і смакуйте.
Ситне під час посту овочеве рагу. Ось один з рецептів нашого: півкапустини, 2 картоплини, морква, цибуля, горошок, жменя рису і сушених лисичок або опеньків. Сушені гриби залити водою і приварити, додати все інше подрібнене. Заправити олією, посолити і тушкувати 20 хвилин у духовці. Смачного!
Були й делікатеси на свято: головка капусти, запечена з філе риби, або з фаршем із грибів, цибульки та моркви. Спочатку капусту опустити в киплячу воду на хвилину, розібрати до качана листя і почати пошарово перекладати фаршем або тонкими пластами риби кожен листок, формуючи головку. Запікаємо в духовці півтори години у фользі.
Грибним фаршем начиняли млинці до грибного бульйону. Також фарширували ним картоплю і запікали на деці в духовці.
Не обходилися і без смаколиків. Це пироги з яблуками, маком і черешнями, квасолею. Домашня локшина з перетертим солодким маком. А який корисний і смачний запечений гарбуз, порізаний шматочками, посипаний корицею та дрібкою цукру!
Пам’ятається неповторне асорті, запечене в гарбузі: зрізати в гарбузі вершечок, вибрати серцевину. Солоний варіант: 3 подрібнені картоплини, 2 жмені відварених грибів, протушковані морква і цибуля, 2 зубці часнику, горошок, помідор, перчик, жменя льону й олія. Все вимішати, нафарширувати гарбуз і запікати в духовці годину. Солодкий варіант: півтори склянки привареного рису, жменя подрібнених волоських горіхів, кураги, родзинок, чорносливу, яблук, груш, цедри лимона, столова ложку цукру і кориці. Все вимішати, нафарширувати гарбуз і запікати в духовці годину. Гарбуз – аптека в мініатюрі.
Ще давньогрецький лікар Гіппократ казав: «Наша їжа повинна бути ліками, а наші ліки повинні бути їжею».
Ви знаєте, люблю готувати, а пісних страв мільйон. І найбільшою похвалою були слова моїх синів: «Мам, от якби піст завжди був, все таке неповторне…»
Отож, Ангела за трапезою! Гарного посту всім і спасіння.
Slovovolyni.com
- Предметно-тематичні рубрики
- Адміністративно-територіальні
- Єпархія
- Капеланська служба єпархії
- Кафедральний собор Святої Трійці в Луцьку
- Деканат монастирів
- Горохівський деканат
- Камінь-Каширський деканат
- Ківерецький деканат
- Луцький міський деканат
- Луцький районний деканат
- Маневицький деканат
- Ратнівський деканат
- Рожищанський деканат
- Старовижівський деканат
- Цуманський деканат
- Шацький деканат
- Волинська православна богословська академія
- Персоналії
- Михаїл (Зінкевич), митрополит
- Філарет (Денисенко), почесний Патріарх
- Александрук Анатолій, протоієрей
- Андрухів Дмитро, протоієрей
- Антонюк Віталій, протоієрей
- Арсеній (Качан), ієромонах
- Близнюк Юрій, протоієрей
- Бодак Роман, протоієрей
- Бонис Іван, протоієрей
- Бучак Михайло, протоієрей
- Вакін Володимир, протоієрей
- Вронський Олександр, священик
- Гринів Богдан, протоієрей
- Гуреєв Іван, священик
- Димитрій (Франків), ієромонах
- Зеленко Іван, протоієрей
- Кованський Артем, священик
- Константин (Марченко), архімандрит
- Лазука Микола, протоієрей
- Ледвовк Сергій, протоієрей
- Лехкобит Віталій, протоієрей
- Лівончук Сергій, священик
- Макарій (Дядюсь), ієромонах
- Мельничук Михайло, протоієрей
- Мицько Володимир, протоієрей
- Мовчанюк Андрій, протоієрей
- Нестор (Олексюк), ієромонах
- Никодим (Смілий), ієромонах
- Пушко Віктор, протоієрей
- Савчук Микола, священик
- Святополк (Канюка), ігумен
- Семенюк Іван, протоієрей
- Собко Віталій, протоієрей
- Хромяк Андрій, священик
- Цап Микола, протоієрей
- Цилюрик Ігор, протоієрей
- Черенюк Ярослав, священик
- Шняк Василь, протоієрей
- Коць Микола, архідиякон
- Анастасія (Заруденець), ігуменя
- Марія (Ігнатенко), ігуменя
- Гребенюк Віктор
- Савчук Лариса