Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна СтаттіНеділя про Закхея (Луки 19:1–10)
Статті

Неділя про Закхея (Луки 19:1–10)

Ісус зайшов у просте містечко, невеличке, провінції Єрихон, і проповідував. І там був один чоловік невеликого зросту, але дуже багатий, на ім’я Закхей. Він був податківець (митар) і мав багато грошей, але не мав утіхи від того багатства. Шукаючи заспокоєння для своєї душі, хотів побачити Ісуса і зрозуміти, хто Він є. Закхей виліз на фігове дерево, щоб бачити якомога більше, бо мимо мав проходити Ісус. І коли Син Божий ішов, то заввидів цього чоловіка на дереві, назвав його на ім’я: «Закхею, – зійди зараз додолу, бо сьогодні потрібно Мені бути в домі твоїм!» Митник із радістю прийняв Ісуса Христа у себе. Але, ті що бачили це, почали нарікати: «Він до грішного мужа в гостину зайшов». Закхей устав і каже до Ісуса: «Господи, половину маєтку свого я віддам ось убогим, а коли кого скривдив був чим, – верну вчетверо». Тоді Ісус каже: «Сьогодні на дім цей спасіння прийшло, бо й він син Авраамів. Син бо Людський прийшов, щоб знайти та спасти, що загинуло!»

Закхей – єврейською означає «чистий». Він був чистий іменем, але нечистий по ділах своїх. З цієї причии й хотів побачити Ісуса.

Ми також, образно кажучи, можемо вилізти на дерево, щоб побачити нашого Спасителя. Можемо прийти до церкви і підготуватися до Сповіді з глибоким покаянням, а саме з бажанням змінити наше життя, зупинити гріховні діла. А потім ідемо до Причастя, щоб почути слова Ісуса Христа: «Сьогодні на дім цей спасіння прийшло» – на наше серце. Ми приймаємо святе Тіло і Кров Ісуса Христа з вірою Авраама, з вірою Закхея, як спасіння нашої душі.

Ісус хотів допомогти йому, щоб він не відпав од спасіння. Бо це дуже важливо – допомогти тому податківцю, який обманював довгий час, але тут його душа почала каятись. Тобто кожній людині, яка прозріла і починає каятися, треба допомогти зробити перші кроки, благословити її, спрямувати на шлях спасіння. І зрозуміло, чому Закхей зліз із дерева з радістю, як написано в Євангелії, і прийняв у себе Ісуса теж із радістю.

Ісус також був дуже радий, бо це найсолодше для Спасителя. І Він каже, що сьогодні на дім цей, тобто на цю родину, прийшло спасіння. Бо то найголовніше, що потрібно людині: не збирання грошей, від яких туга на серці, а вміння робити добро.

Закхей роздає майно і тим самим перетворює тимчасове багатство у вічність. І Господь каже: «Син бо Людський прийшов, щоб знайти та спасти, що загинуло!». Тобто душа Закхея вже було загинула, але їй дано шанс отримати ось це благословення.

Учта Ісуса Христа була для Закхея тільки зовнішньою – щоб не забракло уваги та їжі на столі, – він змінюється внутрішньо, і це не проходить повз увагу Ісуса: «Сьогодні на цей дім спасіння прийшло».

Волин. єпарх. відом. – 2016. – № 2 (135)

19 лютого 2016 р.
Архів статей
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери