Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна СтаттіНеділя 5-та Великого посту. Преподобної Марії Єгипетської
Статті

Неділя 5-та Великого посту. Преподобної Марії Єгипетської

Віталій КЛІМЧУК Преподобна Марія Єгипетська

В о́бразі цієї святої бачимо торжество Божої сили й торжество людської любові до Бога. Адже Він покликав до святості жінку з душею, повною беззаконня й бруду, що впала було до найглибшої гріховної безодні.

Марія була жителькою міста Олександрія (Єгипет), повією. Однак якогось дня їй захотілося вклонитися живоносному хресту Господньому. Не думаючи про свою гріховність, і що в неї немає нічого спільного з Богом життя й любові, Якому вона хотіла вклонитись, осмілилася переступити поріг храму. Але була відкинута від входу якоюсь незбагненною силою!

Із храму вона вже не повернулася до свого минулого, гріховного життя. Пішла в пустелю й там провела все життя – у молитві, неймовірних подвигах віри.

У цьому дивовижному переродженні Марії показано людству силу благодаті Божої, що оновляє нашу гріховну природу, що очищає будь-якого щиросердно розкаяного грішника. Адже Господь прийшов спасти грішників, а не праведників! Приклад Марії Єгипетської показав людям, що путь спасіння не відрізано від нас, що нема такої безодні, куди Божественний Пастир не пішов би по загиблу вівцю, аби вивести її звідтіль та зробити прикрасою цілої отари.

Блуд, за вченням Святого Письма, – це не лише плотський гріх, але гріховна пристрасть до усього видимого, матеріального світу. Блуд міститься саме в тому, щоб віддати своє серце не людям і Богу, а на служіння бажанням, тобто ідолам нестриманості.

Свята Марія Єгипетська була яскравим прикладом духовного переродження. Але такого переродження у житті християн, що з порочних безодень виходили на шлях добра, було багато.

Воістину, за словом апостола Павла, «сила Божа у немочі здійснюється». Не в нашій лінивій немочі, а в іншій – у тій, яка народжується в нас від того, що починаємо усвідомлювати: неможливо своїми силами досягнути спасіння, але силою Божої благодаті можна досягнути всього.

Тож аби підкріпити наші немічні сили наприкінці Великого посту, Церква пропонує нам згадати святих угодників Божих, які змогли відректися від усього, щоб досягти блаженства в Ісусі Христі. Оце та путь, якою так чудесно й самовідречено пройшла преподобна Марія Єгипетська.

Волин. єпарх. відом.– 2013.– № 04 (101)

2 квітня 2023 р.
Архів статей
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери