Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниОголошення14 листопада – Косми й Даміана
Новини

14 листопада – Косми й Даміана

Цього дня особливо вшановуємо безсрібників i чудотворцiв Косму й Дамiана Асiйських та матір їхню преподобну Феодотiю.

Угодники жили в III – на поч. IV ст. Народилися в Малій Азії (нині Туреччина) в родині грека-язичника. Мати ж була християнкою. Рано овдовівши, проводила життя, як сказано: «Справжня вдовиця ... надіється на Бога і перебуває день і ніч у благаннях та молитвах» (1 Тим. 5:5).

Феодотія вчила дітей страху Божого з малих літ. А коли вони підросли, віддала їх до богобоязливого чоловіка, головною наукою в якого було Святе Писання. Маючи велику любов до людей, брати вивчали і лікарську справу, дізнавалися про цілющі властивості рослин. Господь благословив їх намір і наділив даром зцілень і чудотворення. Хвороби припинялися, як починали лікувати Косма й Даміан. Тож багато немічних (у т. ч. язичники) йшли за зціленням, цілителі ж говорили, що лікують не вони, а сила Божа, і так поширювали християнство. За свою роботу плати не брали.

Безсрібники звершили чимало чудес і після смерті. Ось один випадок.

Жив у Феремані, поблизу храму Косми й Даміана, чоловік Малх. Збираючись у далеку дорогу і залишаючи дружину саму, він доручив її небесному покровительству святих братів. А ворог роду людського, вселившись в одного із друзів Малха, задумав погубити його дружину. Він завів її в пустельне місце і захотів наглумитися з неї і вбити. Жінка, побачивши, що їй загрожує небезпека, з глибокою вірою звернулась до Бога. Тоді з’явилися два грізні мужі й лукавий «друг» кинувся втікати, але впав у прірву. Мужі відвели жінку додому. Біля дому вона запитала, як їх звати. «Ми раби Христові Косма й Даміан», – відповіли вони і стали невидимі. Жінка, славлячи Бога, зі сльозами пішла до ікони святих братів і сотворила подячну молитву. З того часу ці угодники вшановуються як покровителі святості й непорушності християнського шлюбу, сімейного життя.

Ще дві пари святих безсрібників із такими ж іменами називаються Римськими та Аравійськими, їхня пам’ять відзначається іншими днями.

У 2019 році Митрополит Київський і всієї України Епіфаній благословив відзначати день Косми й Даміана Асійських і як день небесних покровителів працівників ветеринарної медицини (вважається, що ці святі зціляли і тварин).

Престольний празник і 25-річчя освячення – у парафії с. Холоневичі Цуманського деканату.

Усі події 14 листопада за єпархіальним календарем – ocь тут.

11 листопада 2022 р.
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери