Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниОголошення20 січня – Йоана Хрестителя
Новини

20 січня – Йоана Хрестителя

Цього дня – Собор предтечі і хрестителя Господнього Йоана, а дві парафії нашої єпархії мають храмовий празник.

Йоан Хреститель народився в сім'ї священника Захарії та Єлисавети, родички Богородиці. Коли подружжя було в похилому віці, його послав їм Бог, щоб приготувати вибраний народ до визнання Ісуса Христа Месією. «…Він буде великий перед Господом» (Лк. 1:15), – каже ангел до Захарії, сповіщаючи, що невдовзі в нього народиться син.

Йоан Хреститель, якого ще називають Предтечею, строгим способом життя дав приклад побожності. Він закликав людей до покаяння, кажучи: «Я хрещу вас водою; але гряде Сильніший за мене, Якому я недостойний розв’язати ремінь взуття Його; Він хреститиме вас Духом Святим…» (Лк. 3:16).

За відважне проповідування і врозумлювання навіть безбожного царя Ірода Йоану відрубали голову. За твердженням знаменитого єврейського історика І ст. Йосифа Флавія, Ірод наказав убити Хрестителя, боячись політичних хвилювань, що могли бути викликані виступом цього пророка. Йоан став жертвою Ірода і через те, що викрив його у гріховному шлюбі з жінкою брата. Йосиф Флавій підтверджує вказівку євангелістів: Антипа, тобто Ірод Другий, розійшовся із законною дружиною і перебував у незаконному шлюбі з Іродіадою.

Вшанування Йоана Хрестителя у Східній Церкві особливе. Він єдиний з усіх святих після Богородиці, який має свої празники Зачаття і Різдва. А впродовж церковного року відзначають такі дні на його честь: Зачаття, Різдво, Усікновення, Перше, Друге, Третє знайдення голови, Собор святого («собор» – у розумінні головне торжество, коли спільно з пам’яттю про угодника споминають і всіх осіб, пов’язаних із ним). У Євангелії є такі слова Ісуса Христа: «Істинно кажу вам: не було серед народженими жінками більшого за Іоана Хрестителя» (Мф. 11:11).

Він є велетом духу, що стоїть на порозі двох Завітів – Старого й Нового: завершує ряд старозавітних пророків і фактично відкриває ряд новозавітних апостолів. Він є не тільки пророком, але й предтечею, хрестителем і мучеником. Він охрестив Того, Кого інші пророки тільки передрікали.

Престольний празник святкують парафії в Цумані та в с. Прилуцьке (Луцька міська ОТГ) Ківерецького деканату.

Усі події 20 січня за єпархіальним календарем – ocь тут.

17 січня 2022 р.
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери