Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниОголошення26 листопада – Йоана Золотоустого
Новини

26 листопада – Йоана Золотоустого

Цього дня особливо вшановуємо cвятого Йоана Золотоустого, а луцька парафія нашої єпархії відзначає храмовий празник. Цього дня особливо вшановуємо cвятого Йоана Золотоустого, а луцька парафія нашої єпархії відзначає храмовий празник.

Угодник був вихідцем з Антіохії Сирійської, народився 347 року в сім’ї Секунда й Анфуси, християн, які належали до вищої верстви. Батько, воєначальник, помер, коли Йоан був ще малолітнім. Мати повністю присвятила себе вихованню сина у благочесті.

Коли хлопець мав іти до школи, привела його до вчителя-софіста Ліванія длявивчення філософії та інших наук (ці галузі знань у християнських школах тоді не викладалися). Йоан виявився старанним і здібним учнем. Згодом він познайомився з учителями, які стали йому близькими, – святителями Василієм Великим та Григорієм Богословом.

Після смерті матері Йоан роздає свої статки бідним і повертається до одного з монастирів в Антіохії. Маючи талант навчати, отримав від ченця обителі Усіхія згорток рукописів, серед яких побачив для себе настанови: «Це Бог дарує тобі знання і силу, щоб ти був учителем для мирян».

У 375 році з благословіння Патріарха Мелетія Йоана висвячують на диякона. Мешканці Антіохії з великим захватом слухали його проповіді.

У 398 році після смерті Патріарха Константинопольського Нектарія імператор Аркадій запросив Йоана на патріарший престол. Обіймаючи цю високу посаду, святий бачив насамперед велику відповідальність перед Богом у навчанні та спасінні вірян. Тож йому належать ці слова: «Як не можеш бути дорогоцінним каменем, то будь золотом! А не можеш бути золотом, то будь сріблом! Ти не можеш бути сонцем, то будь місяцем. А не можеш бути місяцем, то будь зорею. Не можеш бути великою зорею, то будь малою принаймні, але щоб тільки на небі». Так він підкреслив важливість спасіння кожної душі.

Зберігаючи себе в чеснотах, Йоан цього навчав інших. Серце чесноти – це глибокі знання Святого Письма, збереження істинних догматів, людинолюбства й добродушності. Як без серця людина не може жити, так і без чеснот вона буде мертвою.

За прекрасні проповіді та повчання захоплені віряни назвали святителя Золотоустим. Але він був і переслідуваним за викривання єретиків, та пам’ятав, що з ним Бог, Який настановив його на цю тернисту дорогу.

Крім усних казань, Йоан створив багато молитов, уклав (відредагував) Божественну літургію. Постійно закликав молитися за мир у всьому світі, настановляв душпастирів не пишатися ризами, а бачити себе служителем Усевишнього, навчати скромної і богобоязної поведінки.

Відійшов до Господа святитель Йоан Золотоустий 27 вересня 407 року в місті Комани неподалік теперішнього міста Сухумі (Грузія). Згодом останки його перевезено до Царгорода.

Усі події 26 листопада за єпархіальним календарем – ocь тут.

24 листопада 2021 р.
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери