Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниОголошення21 листопада – Михаїла
Новини

21 листопада – Михаїла

Собор Архістратига Михаїла та інших безплотних сил небесних Цього дня – Собор Архістратига Михаїла та інших безплотних сил небесних. Двадцять парафій нашої єпархії відзначають храмове свято й інші церковні події.

Слово «Собор» у цьому випадку означає «спільне прославлення», адже деяким небожителям є ще й окремі дні молитовного спомину.

Відзначаючи цю подію, Церква підкреслює особливе значення ангелів у нашому житті. У християнстві існує вчення про «інших розумних істот», окрім людей. Вони створені раніше за нас і досконаліші за нас.

За Біблією, ангели – це істоти, котрі стоять близько до Бога. Господь послуговується ними для втілення певних ідей. «Ангелос» грецькою означає «посланець», отже, ангели є тими, кого Творець посилає у світ.

Про Архангела Михаїла можна дізнатися з біблійної книги Одкровення. У ній описується битва на Небі між ангелами, вірними Богові, й ангелами, котрі чинили опір Його волі. Провідник добрих ангелів – Михаїл. Це сталось, коли вибухнув «заколот ангелів», що розколов світ. Найпрекраснішим, наймогутнішим із небожителів був архангел, якого латинською прийнято називати Люцифер (це ім'я спершу означало «ранкова зоря, денниця»). Але гординя і заздрість до Небесного Отця зробили його потворним чудовиськом. Він захотів стати вище за Бога, хоча був вищим за всіх ангелів, ближче за всіх до Престолу Всевишнього. Та, змінившись, упав у пекельну безодню і потягнув за собою третину небожителів. «І скинутий був великий дракон, древній змій, званий дияволом і сатаною, що спокушає всю вселенну, скинутий на землю, і ангели його скинуті з ним» (Одкр. 12:9).

Архангел Михаїл був непохитним у вірності, великий смиренням. І окрилене Божественною силою й любов'ю воїнство Михаїла скинуло у прах Денницю, незважаючи на всю міць і гординю. Втративши небесну славу, той уже не був подібний до світлої зорі, а став дияволом, батьком олжі та всілякого зла. Михаїл же став називатися Архістратигом, тобто воєначальником, провідником небесних сил.

Палаючи любов'ю до Бога, він палає любов'ю і до Божого творіння – людини. З давніх часів Святе Письмо пам'ятає про його благодіяння людям. Ще в Старому Завіті оповідається про Михаїла як про князя, що стоїть за синів народу. Після пришестя Христа він став одним із найбільших помічників для людей. А гріх, породжений заздрісником дияволом, є причиною бід, страждань, смертей і пекельних мук.

Прекрасними є й інші світлоносні ангели Божі, яких богослови з давніх часів на основі Писання й Передання поділяють на декілька розрядів. На зорі творіння ці пресвітлі духи зберегли відданість Небесному Отцеві, раз і назавжди відкинувши лукаву спокусу, і відтоді невпинно зростають у блаженстві, любові до Всевишнього.

У Біблії про «сина людського», тобто людину загалом, сказано, що його створено «мало чим меншим за ангелів» (Пс. 8:6). А може вона й досягти ангельської висоти і навіть піднятися вище. Так засяяла у славі Цариця Небес – народжена на землі Діва Марія, «незрівнянно славніша за серафимів». Так ще в земному житті уподібнювались ангелам небесним подвижники різних часів і народів, такі, як святитель Миколай Мирлікійський, преподобний Сергій Радонезький або преподобний Архип Колоський, помічником якого є Архістратиг Михаїл. Отже, цей шлях не закрито кожному з нас, хто прагне до святості.

Храмове святовідзначають такі парафії: у Луцьку (р-н Вишків), в селах Гірка Полонка, Несвіч, Підгайці, Одеради, Промінь Луцького районного, Воля-Ковельська, Кругель, Перковичі Ковельського, Бужани, Марковичі, Мирків, Мирне, Смолява Горохівського, Годомичі, Красноволя Маневицького, Дачне, Липно, Омельно Ківерецького, Рудня Рожищанського деканатів.

Тридцять років тому засновано храм Архістратига Михаїла в с. Кругель. Цього дня відзначаємо освячення церков: 50-річчя – в с. Липно, 135-річчя – у Промені (Пілганові) та 30-річчя – на Гірці Полонці.

Настоятель луцької парафії Преподобного Іова Почаївського, капелан 204-ї бригади тактичної авіації в/ч А0959 протоієрей Олександр Вронський святкуватиме 15-річчя висвяти; настоятель громади Архістратига Михаїла в с. Промінь протоієрей Володимир Дрозд – 20-річчя служіння на парафії, настоятель парафії Великомученика Димитрія Солунського в с. Муравище Ківерецького деканату священник Михайло Казанівський – 40-річний ювілей.

Усі події 21 листопада за єпархіальним календарем – ocь тут.

19 листопада 2020 р.
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери