Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниОголошення7 квітня – Благовіщення Пресвятої Богородиці
Новини

7 квітня – Благовіщення Пресвятої Богородиці

Благовіщення Пресвятої Богородиці

Це одне з дванадцяти великих свят. Цього дня урочисті богослужіння відбудуться у всіх храмах єпархії, а в п’яти з них відправи будуть особливими – у зв’язку з престольним празником.

Архангел Гавриїл через шість місяців після явлення Захарії був посланий Богом у місто Назарет до Діви Марії з радісною звісткою (благою вістю): Господь обрав Її бути Матір'ю Спасителя світу. Небожитель явився в дім праведного Йосифа, коли Марія читала Святе Письмо, і, ввійшовши до Неї, сказав: «Радуйся, Благодатна! (тобто сповнена благодаті Божої – дарів Святого Духа). Господь з Тобою! Благословенна Ти між жонами». А Діва висловила Свою покору Всевишньому. Тож під час ранньої відправи цього дня співається канон у формі діалогу Богородиці з Архангелом Гавриїлом.

Святкувати Благовіщення Церква стала в IV ст. – після того як Різдво Христове почали відзначати окремим торжеством. Крайні терміни, з якими збігається Благовіщення, – четвер третього тижня Великого посту та середа пасхального тижня. Воно не відміняється, навіть якщо припадає на Великдень; піст заради нього послаблюється. Залежно від часу, урочистість може тривати один або три дні.

На Русь-Україну свято прийшло з утвердженням християнства. Наш народ особливо шанує його і суворо забороняє всяку працю того дня: мовляв, навіть птиця на Благовіщення гнізда не в’є. Вважалося, що весна тоді остаточно поборює зиму, Бог благословляє землю і відкриває її для сівби.

Престольне свято відзначають парафії в Луцьку, Ковелі, селах Веснянка Ківерецького деканату, Гредьки Ковельського районного та Раків Ліс Камінь-Каширського.

Цього дня – 30-річчя висвяти протоієрея Богдана Якима, настоятеля парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Сенкевичівка Горохівського районного благочиння і члена Національної спілки журналістів України.

Усі події 7 квітня за єпархіальним календарем – ось тут.

3 квітня 2020 р.
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери