Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниОголошенняЦерковний календар: що відзначаємо 19 січня
Новини

Церковний календар: що відзначаємо 19 січня

Хрещення Господа Бога і Спасителя нашого Ісуса Христа Цього дня – Богоявлення, Хрещення Господа Бога і Спасителя нашого Ісуса Христа. Його ще називають Йорданом або Водохрещем. Ним завершується цикл Різдвяних свят.

Водохреще описано в усіх Євангеліях. Два з них (від Марка та від Івана) розпочинаються з цієї події.

Приблизно у 30-річному віці Ісус перед початком Своєї проповіді прийшов на річку Йордан, щоб прийняти хрещення від пророка Івана Хрестителя. Це був добре відомий старозавітний обряд: омовіння водою символізувало духовне очищення. Але поєднане з виняткової сили проповідями, хрещення від Івана перетворилось у визначне явище. Безліч юдеїв ішли звідусіль на Йордан до пророка.

Предтеча хрестив водою в покаяння, передрікаючи: невдовзі прийде Той, Хто хреститиме Духом Святим. Побачивши Ісуса, Який побажав охреститися, Іван стримував Його, промовляючи: «Це мені треба хреститися від Тебе». На що Господь відповів: «Облиш нині, бо так належить нам виконати всяку правду» (Мф. 3:15). Це означає, що Син Божий, перебуваючи в людському тілі, повинен був сповняти й обрядові елементи релігії, а також започаткувати таїнство хрещення.

Тієї миті, як Ісус занурився в йорданські води, небо розійшлося, Іван побачив Духа Божого, Котрий сходив, мовби голуб, на Христа, а також чути було голос Бога Отця з неба: «Це є Син Мій улюблений, в Ньому Моє благовоління» (Мф. 3:17). Таким чином, на Йордані була явлена Свята Трійця – Єдиний Бог у трьох Особах: Отець, Син і Дух Святий, тому це торжество має назву Богоявлення.

Частина теологів трактують цей уривок із Нового Завіту буквально, а частина – як художній прийом у змалюванні справжньої, але містичної події. Також цей день знаменував явлення Христа народу і початок Його суспільного служіння та відкритої проповіді.

Тож нам, збираючись до церкви по святу воду, треба потурбуватися, щоб освятити все наше єство – молитвою, примиренням, добрими справами. Господь, установивши таїнство хрещення, наголошує на тому, що кожен із нас мусить народитися не лише тілесно, а й духовно, очистивши свою душу. Тож протягом життя постійно омиваймося каяттям, не залишаючи місця гріху в наших душах.

«Христос охрещується! – На річці Йордані!» – так вітаються віряни від цього дня до 27 січня (віддання свята Богоявлення).

Усі події 19 січня за єпархіальним календарем – ось тут.

16 січня 2020 р.
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери