Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниОголошення11 вересня – Усікновення глави пророка, предтечі і хрестителя Йоана
Новини

11 вересня – Усікновення глави пророка, предтечі і хрестителя Йоана

Усікновення глави пророка, предтечі і хрестителя Йоана З нагоди свята в храмах єпархії відбудуться Богослужіння. Зокрема, й у луцькому кафедральному соборі.

Про мученицьку смерть Івана Предтечі докладно розповідається в Євангелії від Марка. Його невдовзі після хрещення Ісуса було кинуто до в’язниці. Пророк Божий відкрито дорікав юдейському правителю Іродові Антипі за перелюб. Адже жив цар із дружиною свого рідного брата Іродіадою. Вона ж, у свою чергу, палала ненавистю до Хрестителя за те, що він сміливо викривав їхню розпусту. Проте великий духовний авторитет і повага самого Ірода заважали їй звершити розправу над Предтечею.

Одного разу, коли Ірод святкував свій день народження, для нього танцювала донька Іродіади Саломея. Цей танець дуже сподобався царю, він пообіцяв дівчині, що виконає будь-яке її бажання. Дівчина, за намовою матері, попросила відсікти Іванові Хрестителю голову. Тож воїн, за наказом Ірода, негайно попрямував до темниці. За кілька хвилин він виніс на блюді скривавлену голову пророка.

Усікновення чесної глави святого Предтечі для християн, з одного боку, це день його народження у вічність, відтоді рід людський отримав одного з найсильніших своїх молитвеників перед Богом. І водночас це день, коли православні християни, згадуючи подію вбивства Предтечі, тримають суворий піст.

Іван Хреститель надзвичайною вимогливістю до себе дав взірцевий приклад богопосвяченого життя. Він закликав людей до покаяння, кажучи: «Слідом за мною йде сильніший від мене, що Йому я недостойний, нахилившись, розв'язати ремінця Його сандалів. Я вас хрестив водою, а Він хреститиме Святим Духом» (Мк. 1:7–8).

Усі події цього дня за єпархіальним календарем можна переглянути ось тут.

8 вересня 2019 р.
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери