Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниОголошенняЦерковний календар: що відзначаємо 7 грудня
Новини

Церковний календар: що відзначаємо 7 грудня

Свята Великомучениця Катерина

Цього дня особливо вшановуємо великомученицю Катерину; престольний празник – у двох храмах Луцька.

Свята Катерина була дочкою Конста, управителя Олександрії Єгипетської часів імператора Максиміна (правив у 305–313 рр.). Проживаючи в цьому центрі еллінської освіченості, Катерина, наділена рідкісною красою і розумом, отримала блискучу освіту, вивчала твори кращих античних учених.

Юнаки з найіменитіших родин імперії добивалися руки прекрасної Катерини, але жоден із них не став її обранцем. Дівчина оголосила батькам, що згодна вийти заміж лише за того, хто перевершить її в знатності, багатстві, красі й мудрості. Мати Катерини, таємна християнка, повела її за порадою до свого духівника, старця, який подвизався на самоті в печері неподалік від міста. Вислухавши дівчину, він сказав, що знає Юнака, Котрий перевершує її в усьому. Катерина прагнула побачити Нареченого. Тож на прощання старець вручив їй ікону Божої Матері з Богомладенцем Ісусом і звелів молитися до Цариці Небесної — Матері того Нареченого – дарувати бачити Її Сина.

Катерина молилася цілу ніч і удостоїлась чудесного видіння: Пресвята Діва Марія просила Свого Божественного Сина зглянутись на Катерину, яка схилила коліна перед іконою. Та Ісус відвертав Свій лик, кажучи, що Він не може дивитися на неї, бо вона потворна, злиденна та божевільна, як і кожен язичник.

У глибокій печалі Катерина знову пішла до старця. Він з любов’ю прийняв її, наставив у вірі Христовій, заповів зберігати чистоту і цнотливість, молитися і здійснив над нею таїнство святого Хрещення.

І знову Катерині було видіння Богородиці з Немовлям. Тепер Господь ласкаво дивився на неї і дав перстень, обручивши її Собі.

У цей час в Олександрію на язичницьке свято прибув сам імператор Максимін. Приносили, як було заведено, і людські жертви — на смерть у вогні прирікали сповідників Христа, які не відступили від Нього під тортурами. Сердечне бажання полегшити їх долю спонукали Катерину піти до головного жерця – імператора.

Представившись йому, дівчина розповідала про свою віру в єдиного істинного Бога і мудро викривала язичників. Краса її вразила правителя. Щоб переконати її та показати торжество язичницької мудрості, імператор наказав скликати п'ятдесят найрозумніших мужів. Але в ученому диспуті дівчина перевершила мудреців, так що вони й самі увірували у Христа.

Максимін, не сподіваючись більше переконати Катерину на ниві науки, спробував спокусити її обіцянкою багатства і слави. Отримавши обурену відмову, імператор наказав піддати угодницю тортурам, а потім кинути в темницю.

Наступного дня мученицю знову привели на судилище, де під загрозою колесування запропонували відректися від християнської віри і принести жертву богам. Свята непохитно сповідала Христа й сама підійшла до коліс. Проте ангел розтрощив знаряддя страти і воно розлетілося на шматки. Катерина непохитно засвідчила вірність своєму Небесному Нареченому — Христові та з молитвою до Нього сама поклала голову під меч ката.

Мощі святої Катерини, за переданням, було перенесено на Синайську гору. Вони нетлінні й мають дивовижний аромат. У VI столітті знайшли голову і ліву руку мучениці, які з почестями перенесли в новозбудований храм Синайського монастиря у Єгипті. Тепер вони зберігаються у невеликій мармуровій раці на правій стороні престолу. Голову Нареченої Христової покриває нині золотий вінець, а на палець десниці надіто дорогоцінний перстень у пам’ять її божественного обручення.

За багатовікову історію цей монастир жодного дня не припиняв богослужінь. До обителі прямує безліч паломників. Тут, біля нетлінних мощей мучениці, віряни отримують за своїми молитвами дивовижні зцілення, заступництво, Божу поміч.

Великомученицю Катерину шанують у всьому християнському світі з особливою пошаною і благоговінням. На її честь зводять храми, багато монастирів називають її іменем. А чимало українських жінок носять це ім’я (Катерина по-грецьки означає «завжди чиста»).

Престольний празник святкує парафія в Луцьку – на вулиці Ветеранів, 1. Ще одна Катеринівська церква – це один із домових храмів жіночого монастиря Василія Великого (за Свято-Троїцьким кафедральним собором).

Усі події 7 грудня за єпархіальним календарем – ocь тут.

6 грудня 2018 р.
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери