Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниОголошенняЦерковний календар: що відзначаємо 4 грудня
Новини

Церковний календар: що відзначаємо 4 грудня

Введення в храм Пресвятої владичиці нашої Богородиці і Приснодіви Марії Цього дня – Введення в храм Пресвятої владичиці нашої Богородиці і Приснодіви Марії. Одна з парафій нашої єпархії має престольний празник, а ще дві – ювілеї.

В основу свята лягли події, описані не в новозавітних, а в інших ранньохристиянських книгах – «Первоєвангелії Якова» та «Книзі про народження благодатної Марії». Божа Мати народилася в сім’ї праведних Йоакима й Анни. Цю Господню благодать — народження дитини — вони отримали вже в похилому віці та склали обітницю, що віддадуть її до храму Єрусалимського. За звичаєм єврейського народу, коли дівчинці минуло три роки, треба було виконати дану Богові обіцянку.

При храмі Діва прожила дванадцять літ. Там вона одержала належну освіту, духовне виховання і навчилась домашнього господарювання та жіночих ремесел.

Повноліття в ті давні часи наставало в південних народів у п’ятнадцять років. Тоді ж завершувалося навчання у храмі, дівчину видавали заміж. Але Марія сказала священикам, що від народження присвячена Творцеві й не може порушити обітницю незайманості. Первосвященик та інші служителі були здивовані твердістю Її наміру. Довгий час вони натхненно молилися Всевишньому, просячи Його відкрити їм Свою волю. За порадою ангела Марію заручили з її далеким родичем старим праведним Йосифом, який овдовів.

Усе життя Пресвятої Богородиці – земної жінки, Якій випала честь стати Матір’ю Сина Божого, – є прикладом самовідданого служіння Богові, праведної поведінки, гідним для наслідування у кожній християнській родині.

Престольний празник святкує громада с. Печихвости Горохівського деканату. Парафія Апостолів Петра і Павла с. Сокиричі Ківерецького благочиння відзначає 20-річчя заснування храму. Каплиці Ікони Божої Матері «Поміч у пологах», що в Луцькому пологовому будинку, – 10-річчя освячення.

Усі події 4 грудня за єпархіальним календарем – ocь тут.

28 листопада 2018 р.
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери