Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниУкраїнська мова в Луцьку та області… ущемлюється?
Новини

Українська мова в Луцьку та області… ущемлюється?

Митрополит Луцький і Волинський Михаїл звертається до влади та громадськості щодо небезпеки англізації життєвого простору волинян.

Останніми роками багато вдалося зробити, щоб повернути різні ділянки суспільного буття на спілкування українською. Дедалі більше і храмів з українською мовою служіння, зазначає керуючий єпархією. Але українізовуючи церковне життя, Православна церква України не може стояти осторонь і всіх інших сфер, переконаний архієрей.

Подекуди стан справ для нашої мови стає загрозливим. Погляньмо: вивісок англійською без перекладу все більше й більше (на фотографіях – лише мала їх частка тільки з центральної частини Луцька). А це ж пряме порушення Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної», у якому сказано, що така інформація повинна подаватися державною мовою і «може дублюватися іншими мовами» (ст. 28, п.1, 2; ст. 30, п. 6).

Ще й послухаймо: англіцизмів – не тих, що справді потрібні, а тих, що без пуття й без міри, – все густіше. Вже дедалі частіше чуємо й читаємо: не «заходи», а «івенти», не «прихисток», а «шелтер», не «вміст», а «контент» і т. д., і т. ін. По суті, з українсько-російського суржику переходимо на українсько-англійський. А завданнями згаданого Закону, зокрема, є:«підтримка української мови шляхом сприяння: [...] г) вживанню замість іншомовних українських слів, словосполучень і термінів у разі, якщо в українській мові існують рівнозначні відповідники, та підвищенню рівня обізнаності громадян про них; ґ) запобіганню вульгаризації української мови та змішування її з іншими мовами» (ст. 3, п. 1, 6).

Зрозуміло, каже високопреосвященний, що в наші часи англійська – мова міжнаціонального спілкування; англомовні країни багато допомагають нам у подоланні загарбників. Англійську треба вивчати і за необхідністю використовувати в професійній діяльності. Але аж ніяк не на шкоду рідній!

Тож митрополит Михаїл закликає всіх, кому дорогий стан рідної мови, – і владу, і власників підприємств, і керівників організацій, і фахівців-словесників, і рядових мовців – обміркувати цю проблему, ініціювати зміни до законодавства, а також негайно вживати рішучих заходів, які передбачає і не забороняє чинне. Треба подолати загрозу англізації, що приходить слідом за ще не подоланою росіянізацією.

8 червня 2023 р.
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери