Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниЄпархія молитовно вшанувала всіх українців, заморених голодом
Новини

Єпархія молитовно вшанувала всіх українців, заморених голодом

З нагоди Дня пам’яті жертв голодоморів у деканатах відбулися поминальні заходи й богослужіння.

В обласному центрі заупокійну літію очолив митрополит Луцький і Волинський Михаїл. Як і щороку, її відправили на Замковій площі біля пам’ятника жертвам політичних репресій. Перед цим згадали волинян, які рятували біженців у голод 1947 року: на території Хрестовоздвиженського храму поклали квіти до меморіального знака милосердю наших краян.

Нині згадуємо рідних і близьких, які загинули в часи безбожницької влади, зазначив у слові високопреосвященний. Але історія повторюється. Наші міста й села знову оточені окупантами – без електрики, без води та їжі. Як і тоді, люди страждають від голоду. Тож маємо молитися за убієнних і в ХХ, і в ХХІ століттях. «У цей скорботний день просимо Царства Небесного тим, хто постраждав тоді і тепер. Просимо в Бога сьогодні прощення за ті гріхи, які вчиняємо, щоб не повторювалися страшні для нас уроки», – наголосив владика.

У поминальних заходах взяли участь: канцлер єпархії протоієрей Микола Цап, міський декан протоієрей Михайло Онищук, інше духовенство, представники влади й громадськості. Люди принесли із собою пам’ятні колоски як символ страшного часу.

Щороку в четверту суботу листопада Україна вшановує пам’ять жертв голодомору 1932–1933 років і масових штучних голодів 1921–1923 і 1946–1947 років. Цього року вшанування пам’яті жертв сталінського режиму відбувається під час повномасштабної війни Росії проти України. Агресор у цій війні переслідує ту саму мету, що й під час голодоморів, – знищити українську ідентичність і націю.

26 листопада 2022 р.
Інші новини за рубриками: Митрополит Луцький і Волинський Михаїл
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери