Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна Новини30 вересня – Віри, Надії, Любові та матері їх Софії
Новини

30 вересня – Віри, Надії, Любові та матері їх Софії

Цього дня ми вшановуємо пам’ять угодниць, які загинули за християнську віру, а три парафії нашої єпархії святкують престольний празник.

Благочестива Софія та троє її дочок – мучениці, що жили у Римі в II ст., за імператора Адріана. Відомо, що Софія (ім'я із грецької означає «мудрість») була побожною християнкою родом із Мілана. Рано овдовівши, переїхала до Рима. Своїх дочок назвала на честь християнських чеснот.

Довідавшись про побожну родину, імператор-язичник наказав привести їх до палацу, вимагав зректися Христової віри та принести жертву богам (Адріан наказав обожествити свого коханця і в країні розгорнувся культ нового бога). Однак ті залишилися непохитними.

Розгніваний Адріан звелів застосувати до дівчаток жахливі тортури. Старшій, Вірі, на той час було 12 літ, Надії – 10, а Любові – всього 9 років. Софію не чіпали, однак змусили дивитися на муки своїх дітей. Страдниця поховала дочок і два дні не відходила від їхньої могили. На третій день вона також упокоїлась біля них. За перенесені страждання Софію разом із доньками церква зарахувала до лику святих. Нетлінні останки благочестивої родини зберігаються із 777 р. в церкві Мученика Трофима у французькому місті Ешо.

Цікаво, що ім’я давньогрецького походження Софія (Σοφία) слов'янськими мовами звучить так само, а імена Віра, Надія, Любов (грецькою Πίστις, Ελπίδα, Аγάπη, латинською Fides, Spes, Caritas) – у перекладах.

Престольний празник святкують громади в Луцьку (вул. Гетьмана Сагайдачного, 6), Маневичах, с. Вільхівка Луцького районного деканату.

Усі події 30 вересня за єпархіальним календарем – ось тут.

28 вересня 2022 р.
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери