Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна Новини27 вересня – Воздвиження хреста Господнього
Новини

27 вересня – Воздвиження хреста Господнього

Воздвиження чесного і животворчого хреста Господнього – одне з 12-ти найбільших свят. Цього дня в одинадцяти парафій нашої єпархії – престольний празник.

Ми згадуємо віднайдення в Єрусалимі хреста, на якому розіп’яли Ісуса, і повернення його з Персії. Обидві події об’єднало те, що хрест перед народом воздвигали (піднімали).

У 326 р. імператор Константин Великий вирішив знайти хрест Господній. Розкопки проводили на Голгофі й відкопали три хрести, цвяхи і дошку. За переданням, до одного із хрестів доторкнувся немічний – і уздоровився. Таким чином довідалися, котрий із них справжній (чесний), тобто на котрому було розіп’ято Спасителя. Імператор збудував у Єрусалимі храм Воскресіння Господнього, який освятили 26 вересня 335 р., а наступного дня відбулося воздвиження віднайденої реліквії.

У 614 р. після завоювання Палестини цю святиню забрали до Персії. У 628 р. імператор Іраклій переміг персів і повернув хреста в Єрусалим. Подальша його доля невідома. Ймовірно, що хрест перебував там до 1245 року або його розділили і рознесли по всьому світу. Частина хреста Господнього нині перебуває у вівтарі храму Воскресіння в Єрусалимі.

Ушанування святого хреста започатковано ще з ранньохристиянських часів. Апостол Павло каже: «...Не бажаю хвалитися, хіба тільки хрестом Господа нашого Ісуса Христа, яким для мене світ розп’ятий і я для світу» (Гал. 6:14).

Престольний празник святкують громади в Луцьку (вул. Данила Галицького, 2), селах Вільхівка, Озерці, Ощів, Угринів, Ярівка Горохівського деканату, Одеради, Покащів Ківерецького, Нові Кошари Ковельського, Боратин, Коршів Луцького районного благочиння. Цього дня, 10 років тому, в луцькому храмі Воздвиження хреста Господнього освячено відновлений некрополь Хрестовоздвиженського братства й пам’ятну дошку про вихід у його друкарні першої в місті книги «Лямент» 1628 р.

Усі події 27 вересня за єпархіальним календарем – ось тут.
23 вересня 2022 р.
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери