Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниВийшов фільм «Холмська Одигітрія»
Новини

Вийшов фільм «Холмська Одигітрія»

Кінопоказ про всесвітню чудотворну реліквію, яка знаходиться в Луцьку, відбувся на ютуб-сторінці «12 каналу».

В анотації до відео автори зазначили: «У фільмі про Чудотворну ікону Богородиці Холмської – артефакт, якому тисяча років, заступництва у якого просили і вельможі, і прості люди. Візантійський шедевр зі складною долею, паладій короля Данила, втрачений на початку ХХ століття і наприкінці віднайдений. Жертовність під час порятунку образа не мала меж. Вона глибоко вражає, як і історія холмщан, з якими цей шедевр тісно пов’язаний».

Журналістка Марія Андрушко розповіла, що над фільмом, виходу якого посприяли благодійники, працювали півтора місяці. У цей час спілкувалися з представниками наукової реставраційної ради, фахівцями Національного художнього музею України, Національного науково-дослідного реставраційного центру. Спонукав до його створення сюжет, що вийшов іще 2007 р. на українському телебаченні про Холмський чудотворний образ, хоча мрія народжувалась давніше. «Треба розповідати світові, що саме ця ікона знаходиться в Луцьку, і щоб люди її шанували. Історія її дивовижна, вона вартує, щоб її знали». Основною темою фільму є віра, що зцілює людей.

Реставрували святиню спершу нелегально. У радянський період вона зберігалася в родині луцького священника Гавриїла Коробчука.

Ікона Холмської Богоматері – одна із чотирьох найшанованіших у Київській Русі та єдина з них, що перебуває нині в Україні. Виконана в техніці візантійського малярства, датується кін. ХІ – поч. ХІІ ст. Найближчий їй аналог – Вишгородська, яку називають також Володимирською іконою (оригінал перебуває у Третьяковській галереї в Москві).

Щороку 21 вересня з нагоди свята Холмської ікони (у день Різдва Пресвятої Богородиці) в обласному центрі відбувається паломництво до оригіналу чудотворного образа, який зберігається в Музеї волинської ікони.

Повністю відео можна подивитися тут.

15 листопада 2021 р.
Інші новини за рубриками: Мистецтво
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери