Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниПопрощалися з намісницею Тростянецького монастиря
Новини

Попрощалися з намісницею Тростянецького монастиря

У Тростянецькому жіночому Свято-Покровському монастирі Ківерецького деканату відбувся чин похорону ігумені Марії (Ігнатенко).

Очолив богослужіння, що відбувалося біля церкви Святої Трійці, митрополит Луцький і Волинський Михаїл у співслужінні духовенства і чернецтва єпархії. Поховання провели на території цієї обителі.

У скорботному слові архіпастир зазначив, що цього разу «в монастир до чудотворної ікони ми приїхали не з радістю, а з сумного приводу, – упокоїлась черниця, яка була при храмі і все життя присвятила Богові й людям». Усього сорок дев'ять років прожила ігуменя. Світська людина надає великого значення поняттям «сім'я, діти, народження». Але є інший шлях – бути одному, але при церкві, нести важкий хрест ченця. Апостол Павло говорить: «Добре тому, хто одружується, але краще бути одному». Матінка обрала бути одною, обрала шлях невісти Христової. З різних причин вона перебувала в різних обителях. А на цьому місці заснувала монастир. Її праця була потрібна для нас, і ми отримували розраду. Приклад її чернечого життя нехай буде прикладом для нас.

Найбільшим смутком для матінки була незавершена монастирська каплиця. Владика переконаний, що ми її скоро добудуємо і проситимем новопреставлену молитися за нас.

Ігуменя відійшла у вічність 5 жовтня після важкої хвороби. Увечері того дня в чернечих обителях єпархії безперервно читали акафіст за новоспочилу рабу Божу Марію.

Народилась Валентина Петрівна Ігнатенко (у дівоцтві Балуцька) 2 вересня 1972 р. в м. Катеринопіль на Черкащині. У 1992 р. закінчила Дніпропетровський монтажний технікум. З 2001 р. – послушниця в ряді монастирів. Чернечий постриг прийняла 18 серпня 2002 р. Із 2003 р. – насельниця жіночої обителі Різдва Христового, що у Володимирі-Волинському. В 2007-му тоді ще єпископ Луцький і Волинський Михаїл возвів монахиню Марію в сан ігумені. До 2016-го матінка очолювала цей монастир, з травня 2017-го – Тростянецьку Свято-Покровську обитель. Багато дбала за розбудову цих монастирів, запроваджувала нічні літургії, паломництва. Мала церковні нагороди.

7 жовтня 2021 р.
Інші новини за рубриками: Чернецтво, Деканат монастирів, Ігуменя Марія (Ігнатенко)
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери