Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниДуховенство єпархії на ювілеї братського музею
Новини

Духовенство єпархії на ювілеї братського музею

Канцлер єпархії протоієрей Микола Цап та член ради Хрестовоздвиженського братства протоієрей Василь Клочак побували на урочистій академії з нагоди 10-річчя освячення музею його історії.

Захід провели у свято Воздвиження чесного хреста Господнього в приміщенні луцького братства (вул. Йова Кондзелевича, 5).

У слові о. Микола зазначив, що для церкви цей музей дуже близький. Згадуючи Братство, слід згадати і братський храм, і братський монастир, і братський некрополь, бо це все тісно пов'язане. «Чотириста років нараховує Братство і храм Воздвиженський. І за цей час його історія знала багатьох відомих людей, – зазначив душпастир. – Це й діячі, які сьогодні церквою прославлені. Недавно канонізовані Петро Могила (1996 р.) і Данило Братковський (2013 р.)».

Душпастир як член Синодальної комісії з питань канонізації святих Православної церкви України розповів, що «на останньому зібранні розглядали ряд кандидатур, хто би міг бути в числі перших канонізований у новій Православній церкві України. До цього списку потрапила Галшка Гулевичівна». Отець Микола сподівається, що можливо, цьогоріч вона буде причислена до лику святих.

Панотець привітав присутніх, зокрема, працівників музею і його фундатора Андрія Бондарчука з 10-літтям. Опісля передав для музею журнал помісної церкви, в якому зібрано найактуальнішу інформацію життя ПЦУ, і з благословіння митрополита Луцького і Волинського Михаїла вручив завідувачу О. Бірюліній та почесному голові Братства А. Бондарчуку церковні відзнаки «За заслуги», а провідному співробітникові музею Вікторії Білик – благословенну грамоту.

Учасниками торжества були заступник голови обласної ради Юрій Поліщук, заступник міського голови Юрій Вербич, директор департаменту культури Тетяна Гнатів, інші небайдужі лучани. Присутні мали можливість оглянути експозицію.

У 2011-му в занедбаній будівлі Старого міста Андрій Іванович заснував і обладнав музей. За власні кошти зробив у наданому приміщенні (кімнаті) ремонт та потурбувався, аби воно відповідало чинним вимогам. Фундатор постійно працює над пошуком матеріалів, поповненням експонатів. Серед них – богослужбова література, ікони, мапи, пом’яники та багато іншого.

У 2013 р. братський музей передано на баланс держави. Він є відділом Волинського обласного краєзнавчого музею. Нині його експозиції розміщено в кількох залах.

29 вересня 2021 р.
Інші новини за рубриками: Мирянські організації, Протоієрей Василь Клочак, Протоієрей Микола Цап
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери