Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна Новини10 червня – Вознесіння Господнє
Новини

10 червня – Вознесіння Господнє

Вознесіння Господнє Це одне з дванадцяти великих свят, що відзначається на сороковий день після Великодня; у п’яти парафій нашої єпархії – престольний празник.

Про Вознесіння описано коротко – у Євангеліях від Марка (16:19) та Луки (24:50–51), докладніше – в Діяннях апостолів (1:1–11). Тоді Христос вознісся на Небо і сів «праворуч Бога», що завершує Його земне служіння.

На сороковий день після Свого воскресіння Спаситель зібрав усіх апостолів неподалік Єрусалима, на Елеонській (Оливній) горі. Вони побачили свого Вчителя во плоті. Востаннє промовив Своїм учням: «Мир вам!» і дав останню настанову: «...Будете Моїми свідками в Єрусалимі та по всій Юдеї й Самарії та аж до краю землі» (Діяння, 1:8).

Господь вознісся з тієї гори, де проводив ночі в молитві, де зрадив Його Юда, звідки починався Його голгофський шлях. Він вознісся, бо повинен приготувати місце для нас: «Я йду приготувати місце вам» (Ін. 14:2). Ісус був піднесений «вище за всі небеса» Своєю Божественною силою. Хмара, що приховала Його від очей апостольських, була не засобом перенесення, а Божественними почестями («І покрила хмара скинію зібрання, і слава Господня наповнила скинію» – Вих. 40:34).

Окремим торжеством Вознесіння стало тільки наприкінці IV ст. Раніше ця подія згадувалася під час циклу П'ятдесятниці. Вперше про святкування Вознесіння на сороковий день після Великодня йдеться в «Апостольських постановах», які датуються приблизно 380 р. Ще в середині IV ст. мати імператора Константина Великого рівноапостольна Єлена спорудила на Оливній горі храм на честь Вознесіння. У 614 р. його зруйнували перси. Але й нині там служать Божественну літургію в день Вознесіння Господнього.

Свято триває десять днів: один день – передсвято, що збігається з Відданням Великодня (тоді востаннє ще прийнято вітатися «Христос воскрес!» – «Воістину воскрес!», хоча ці слова, котрі містять основу основ нашої віри, доречні в устах християн завжди), у п’ятницю перед Троїцькою поминальною суботою – Віддання Вознесення. Від першого дня Пасхи і до Віддання Вознесіння Господнього облачення священнослужителів – білого кольору. В церквах цього дня забирають з престола плащаницю.

Храмовий празник відзначають парафії в Горохові, Любешові, селах Рокині, Оздів Луцького районного та Козлиничі Маневицького деканатів.

Священник Ігор Кузьмич, настоятель ковельських парафій Великомученика і цілителя Пантелеймона (Залізнична лікарня) та Апостолів Петра й Павла святкує 20-ліття висвяти. У переддень торжества громада Святителя Миколая Чудотворця в Камені-Каширському відзначає 20-річчя освячення Божого дому.

Усі події 10 червня за єпархіальним календарем – ось тут.

7 червня 2021 р.
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери