Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниУ новому відеопроєкті – про зодчого луцької святині
Новини

У новому відеопроєкті – про зодчого луцької святині

Про волинського архітектора Павла Гіжицького та його творіння – собор Святої Трійці – йдеться в інтерв’ю з Олександром Котисом.

Як розповів цей краєзнавець, начальник охорони культурної спадщини Луцької міської ради, початковим задумом було створення монастиря у вигляді підкови та храму у вигляді троянди посередині. Проте автор накреслив інший проєкт Божого дому, який і здійснили, але «підкова» залишилася.

Храм будували як єзуїтський (костел Святого хреста) у стилі пізнього бароко. Роботи тривали понад 60 літ і завершилися в 1789 році. Нині це кафедральний собор Волинської єпархії Православної церкви України, пам'ятка архітектури національного значення.

Павло Гіжицький (1692–1762 рр.) – чернець ордену єзуїтів, архітектор, художник, історик. Народився, ймовірно, в Польщі. Працював на Волині й Галичині. Із 1732 р. мешкав у Кременці. Є автором кількох десятків храмів.

Проєкт «Сім великих архітекторів», у межах якого з’явилася ця передача, створили будівельна компанія «Інвестор» спільно із Луцькою міськрадою та Волинським національним університетом ім. Лесі Українки. Спілкувалася з Олександром Котисом журналістка Людмила Яворська.

Про це та багато іншого цікавого – у відео за посиланням.

28 травня 2021 р.
Інші новини за рубриками: Кафедральний собор Святої Трійці в Луцьку
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери