Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниПочали служити великопісні відправи
Новини

Почали служити великопісні відправи

Покаянний канон Андрія Критського

З першого дня церква допомагає вірянам налаштуватись на подвиг Великого посту, звершуючи особливі трепетні богослужіння.

Зокрема, протягом чотирьох днів першого тижня у храмах єпархії служать велике повечір’я з читанням і співом великого покаянного канону преподобного Андрія Критського. Першу його відправу в кафедральному соборі Святої Трійці очолив митрополит Луцький і Волинський Михаїл.

Цей канон служиться тільки під час Великого посту. В першу седмицю (з понеділка по четвер) на Великому повечір’ї його читають частинами, а на ранній четверга п’ятої седмиці – повністю. Відправу канону на ранній ще називають «Маріїне стояння», бо під час неї читається житіє преподобної Марії Єгипетської.

Великий покаянний канон складається із 250-ти тропарів і є найбільшим богослужбовим каноном. Він наближає до учасника молитви події Старого й Нового Заповітів. Канон написано від першої особи. Оплакуючи власні гріхи, святий Андрій Критський молитовно зітхає за гріхи всього людства.

Перед нами немовби постають наші гріхи, що глибоко пов’язані зі всією історією людства і трагедією відносин між Богом і людьми. Автор майстерно зобразив великі образи – Адама і Єву, рай і гріхопадіння, праведного Ноя і потоп, Давида, Землю Обітовану і особливо Ісуса Христа й церкву.

Андрій Критський – великий богослов, проповідник, церковний діяч, родом із Дамаска (Сирія). У чотирнадцять років прийняв чернечий постриг. Згодом став архієпископом на острові Крит (Греція). Крім цього канону, святитель є автором інших, присвячених головним церковним подіям, більшість із яких записано в богослужбових книгах.

15 березня 2021 р.
Інші новини за рубриками: Піст, Кафедральний собор Святої Трійці в Луцьку, Митрополит Луцький і Волинський Михаїл
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери