Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна Новини6 березня – м’ясопусна поминальна субота
Новини

6 березня – м’ясопусна поминальна субота

Перед Великим постом у храмах єпархії пройдуть богослужіння за померлих. Зокрема, в луцькому кафедральному соборі Святої Трійці Божественну літургію з великою панахидою розпочнуть о 9.00.

М’ясопусною ця субота називається тому, що вже за день, із понеділка, припиняється вживання м’яса і залишається один тиждень – Масляна, Масниця – до початку Великого посту.

Присвячуючи неділю м’ясопусну нагадуванню про Страшний суд Христів, Церква клопочеться не тільки за всіх нині живих, але й за всіх, одвіку спочилих. Не всі з них згадуються на заупокійних молитвах поіменно, тому здійснюють це загальне, вселенське поминання.

Подавати в записках потрібно імена тільки тих померлих, які охрещені в Православній церкві й до смерті залишалися її членами. Про охрещених в інших конфесіях, нехрещених та самогубців можна молитися приватно вдома чи над їх могилою.

Душекорисно в пам’ять про небіжчика жертвувати на храм, подавати милостиню з проханням помолитися за покійного. Але жертва на церкву – це не тільки гроші. За давнім благочестивим звичаєм на поминальні столи приносять хліб, борошно, вино, крупи, олію, фрукти, солодощі і т. ін. Те, що принесено в храм, треба залишити на столі: споживаючи принесене, священно- та церковнослужителі, а також потребуючі, яким передано цю пожертву, творять поминання.

Усі події 6 березня за єпархіальним календарем – ocь тут.

1 березня 2021 р.
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери