Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна Новини15 лютого – Стрітення Господнє
Новини

15 лютого – Стрітення Господнє

Стрітення Господа нашого Ісуса Христа Цього дня відзначаємо Стрітення Господа нашого Ісуса Христа – одне з дванадцяти великих свят. Торжество встановлено майже через 500 років після Різдва Христового і належить до богородичних свят.

Слово «стрітення», «срітеніє» із давньоруської перекладається як «стріча, зустріч». Це зустріч людства в особі праведного старця Симеона з Богом. За переказами, Симеон був одним із перекладачів Святого Письма з єврейської на грецьку мову, який засумнівався в правильності слів пророка Ісаї, що Спаситель народиться від Діви. І тоді з’явився йому ангел і сказав, що він не помре, поки на свої очі не побачить сповнення цього пророцтва.

За євангелістом Лукою(Лк. 2: 22–40), праведник довго чекав виконання обіцянки Божої. З натхнення Духа Святого він, уже зовсім ветхий, прийшов того дня у храм. І коли Марія з Йосифом на сороковий день після різдва принесли маленького Ісуса (щоби сповнити звичай принесення немовляти в святиню), Симеон узяв Його на руки і, славлячи Бога, сказав: «Нині відпускаєш раба Твого, Владико, за словом Твоїм із миром, бо побачили очі мої спасіння Твоє, яке Ти приготував перед усіма народами, світло на просвіту язичникам і на славу народу Твого Ізраїля».

Йосиф із Марією дивувалися словам старця. Симеон благословив їх і промовив Діві про Богонемовля: «Ось, через Нього будуть сперечатися в народі: одні спасуться, інші загинуть. А Тобі Самій зброя пройде душу». Тут була і благочестива Анна-пророчиця, вісімдесяти чотирьох років, яка служила Богу постом і молитвою всі довгі роки свого вдівства. І вона духом упізнала Спасителя й, підійшовши, прославила Його.

Ця подія стрітення, тобто зустрічі престарілих Симеона й Анни з новонародженим Ісусом знаменує завершення старозавітного етапу в підготовці людства до спасіння і початок етапу новозавітного.

За Церковним Уставом у цей день здійснюється чин благословення свічок (т. зв. громниць). Ми молимося, щоб Господь уподібнив наші серця світильникам та запалив їх «невидимим вогнем», або «світлом Святого Духа».

20-ліття висвяти цього дня відзначає протоієрей Володимир Труш, настоятель парафії Йоана Предтечі в Луцьку.

Усі події 15 лютого за єпархіальним календарем – ось тут.

11 лютого 2021 р.
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери