Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниНевідоме інтерв’ю митрополита Якова (Панчука)
Новини

Невідоме інтерв’ю митрополита Якова (Панчука)

Інтерв’ю митрополита Якова (Панчука). Кадр із відео Андрія Гнатюка Опубліковано ексклюзивне інтерв’ю майже двадцятилітньої давності керуючого тоді Волинською єпархією владики Якова луцькому журналістові Андрію Гнатюкові.

Відео записано, мабуть, 2003 року. Оскільки тоді його авторові не вдалося використати цей матеріал для сюжету чи фільму, він зберігався в його особистому архіві аж до сьогоднішньої публікації в ютюбі. На прохання А. Гнатюка митрополит говорив про останні часи, посилаючись на Біблію – Одкровення (Апокаліпсис) євангеліста Йоана Богослова.

Нині є багато охочих залякувати людей кінцем світу. Архіпастир пояснив, що вірянам не варто боятися. Дуже велика різниця в пришесті антихриста й Ісуса Христа. Господь прийде зі славою на хмарах судити живих і мертвих. Антихрист же з’явиться із людей. Він прийде тоді, коли буде велике відступництво від Бога, віри, пануватиме беззаконня. Дух зла видаватиме себе за Бога та вимагатиме відректися Господа. Одначе по-справжньому віруюча людина не переплутає земне із небесним.

Щодо печаті антихриста, то це, як клеймо на худобі, означає – вічний раб. Тільки антихрист її вимагатиме, але не Господь. Тож коли нам скажуть відректися від Христа, треба бути твердим у вірі й відповісти: «Ні, маємо постраждати за нашу віру». Християни повинні про це строго знати, щоб не прийняти печать антихриста.

З 1974 р. архімандрит, а пізніше єпископ Яків (Панчук) був намісником Успенської Почаївської лаври. В 1992 р. єдиний з єпископату УПЦ підтримав митрополита Філарета (Денисенка) у прагненні мати незалежну Українську церкву. Керував Волинською єпархією УПЦ Київського Патріархату з квітня 1995 р. Помер 16 березня 2004-го.

Луцький журналіст Андрій Гнатюк – власний кореспондент кількох телеканалів. Працював в інформаційно-видавничому центрі нашої єпархії (2004–2012 рр. – головний редактор «Волинських єпархіальних відомостей», 2013–2016 рр. – прессекретар, 2016–2018 рр. – головний редактор єпархіальної телестудії «Собор»).

Переглянути інтерв’ю можна за цим посиланням.

2 лютого 2021 р.
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери