Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна Новини6 серпня – Бориса і Гліба
Новини

6 серпня – Бориса і Гліба

Цього дня ми вшановуємо пам’ять мучеників благовірних князів Бориса і Гліба, перших за часом канонізації святих Русі-України, а три парафії нашої єпархії відзначають престольний празник.

Ці страстотерпці (у хрещенні Роман і Давид) – молодші сини рівноапостольного київського князя Володимира. Їх виховували в християнському благочесті. Старший Борис мав гарну освіту, любив читати Біблію, твори святих отців і особливо житія угодників Божих. Під їх впливом запалав бажанням наслідувати їхні подвиги і часто молився, щоб Господь удостоїв його такої честі. Гліб із дитинства поділяв прагнення брата присвятити життя служінню Богові. Обидва брати відрізнялися милосердям і добротою, наслідуючи приклад батька.

Борис отримав у спадок Ростов. Молодий князь мудро керував своїм князівством, поширював православну віру та турбувався про людей. Князь Володимир знав про мужність і мудрість сина, тож одного разу доручив йому керувати раттю в поході проти печенігів. Коли Борис повертався, то почув звістку про смерть батька. Вона сталася несподівано, Володимир не залишив заповіту, а закону про престолонаслідування не було. Борис був старшим із братів, народжених у християнському шлюбі, його любили кияни і воїнство. Проте сином, старшим за роками, але ще з язичницького шлюбу і нерідним Володимиру, був непопулярний турівський князь Святополк. Він перебував тоді у в’язниці в Києві, куди його посадив Володимир за непослух. Святополк вирвався звідти і проголосив себе великим князем Київським. Боячись суперництва, підіслав убивць до братів.

Борис міг претендувати на престол і мав для цього достатньо війська, проте це означало б громадянську війну на Русі перед імовірним наступом зовнішніх ворогів, тож відмовився від боротьби. Борис знав норов Святополка (невдовзі названого Окаянним, тобто другим Каїном), і з готовністю чекав на свою смерть. Убивці прийшли, коли князь молився у шатрі на березі річки Альти. Вони увірвалися і пронизали його списом. Тіло страстотерпця привезли до Вишгорода і таємно поховали у храмі Василія Великого.

Після цього злоба Святополка не закінчилась. Він викликав Гліба із Мурома до Києва, повідомивши неправдиво, нібито батько дуже хворий. Святополк послав йому назустріч дружинників, щоб убити Гліба. Князь уже знав про смерть батька і вбивство Бориса. Глибоко засмучений, теж віддав перевагу смерті. Коли убивці підходили, Гліба зарізав його кухар, також під час молитви, неподалік Смоленська.

Їхній рідний брат св. Ярослав Мудрий, ставши великим князем Київським, подбав про те, щоб розшукати останки Гліба, котрі були впродовж чотирьох років непоховані, та звершив їх погребіння у Вишгороді, разом із мощами Бориса.

Чимало церков і монастирів присвячено цим угодникам, у тому числі на Волині. Адже їхній подвиг має надихати нас на самопожертву в ім’я миру на Русі-Україні.

Храмовий празник святкують парафії в Луцьку (каплиця при Волинському облвійськкоматі), селах Романів Луцького районного і Шклинь Горохівського деканатів.

Усі події 6 серпня за єпархіальним календарем – ось тут.

5 серпня 2020 р.
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери