Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна Новини24 травня – неділя про сліпого
Новини

24 травня – неділя про сліпого

Цього дня, у шосту неділю після Пасхи, згадується чудесне зцілення Ісусом Христом сліпого від народження чоловіка. Про подію оповідає Євангеліє від Іоана (9:1–38).

У святковий день, вийшовши з єрусалимського храму, Ісус зі Своїми учнями помітив сліпого від народження. Юдеї вважали, що тяжка хвороба дається за гріхи. А коли таке нещастя стається з новонародженими, то це розплата за провини батьків. Тому зрозумілим є запитання учнів, які бажали знати, хто ж нагрішив: сам сліпець чи батьки його.

Але Ісус пояснив, що цьому чоловікові хвороба послана, «щоб відкрилися на ньому діла Божі» (9:3). Так Він дав зрозуміти, що не кожне страждання є покаранням за гріх. Декому хвороба дається для випробування твердості віри в Господа, для укріплення переконань, а іншим – як крок до просвітлення і прийняття істинної віри.

Він покликав до Себе сліпого, плюнув на землю, намастив тією сумішшю очі хворого й наказав йому вмитися в купальні Силоам. Умившись, сліпий став зрячим і пішов розповідати про це диво усім. На запитання «Хто ж це зробив?», розповідав про чоловіка на ім’я Ісус.

Новина про чудесне зцілення дійшла до фарисеїв, які вже знали про Месію і були вороже налаштовані проти Нього. А враховуючи, що чудо відбулося в суботу (коли нібито не можна було лікувати), їхня злість не мала меж. Запальні суперечки про походження дару зцілення – від Бога чи диявола – не закінчилися навіть після опитування прозрілого. Той стояв на своєму і стверджував, що йому допоміг Пророк. А на припущення, чи не грішник той цілитель, зцілений відповідав, що грішників Бог не слухає.

На прикладі сліпонародженого, якому Божою ласкою повернено здатність бачити, Спаситель намагається донести до кожного із нас, що фарисейська сліпота духовна страшніша за тілесну. Господь є Світлом для світу, тому всі потребуємо Його уваги і тепла. Ми повинні прагнути просвітлення душі, щоб своєю вірою примножувати й укріплювати Божу присутність у кожному з нас. А для цього треба постійно турбуватися про свій моральний стан, бути прикладом благочестя для своїх дітей, боротися з поганими звичками. І не забувати про щиру молитву.

Всі події 24 травня за єпархіальним календарем – ось тут.

21 травня 2020 р.
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери