Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниВ Ощеві звернулися до прихильників Московського патріархату
Новини

В Ощеві звернулися до прихильників Московського патріархату

Церква Воздвиження хреста Господнього в с. Ощів Горохівського благочиння

У цьому селі Горохівського благочиння настоятель парафії Воздвиження хреста Господнього протоієрей Василь Луньо разом із прихожанами звернулися до колишнього настоятеля та вірних Української православної церкви (у єдності з Московським патріархатом) із закликом припинити розбрат.

Нагадаємо, 27 лютого церковна громада провела збори, на яких більшість парафіян вирішили змінити юрисдикцію та возз’єднатися з ПЦУ. Із таким проханням на початку березня представники парафії звернулися до управління єпархії.

Далі подаємо документ без змін.

ЗВЕРНЕННЯ
до священика Романа Світлика та жителів Ощева, які ідентифікують себе вірними Української Православної Церкви

Ваше Високопреподобіє! Дорогі брати і сестри у Христі!

Нещодавно у засобах масової інформації з’явилося повідомлення про те, що «гонима» православна громада УПЦ села Ощева вперше відзначила престольне свято не у своєму храмі». Ми, члени Парафіяльної ради, хористи та прихожани Хрестовоздвиженського храму села Ощева, змушені через це донести до Вас нашу думку про вищезгаданий випадок.

На Загальних Парафіяльних зборах православної громади Ощева, які відбулися 27 лютого цього року, до Вас, всечесний отче Романе, та до наших братів, що не підтримали приєднання до Православної Церкви України, неодноразово линули наші слізні прохання залишитися зі своєю паствою у святому Ощівському храмі. Наша громада тоді, у буквальному сенсі, стала перед Вами на коліна і гаряче прохала не залишати її осиротілою, а разом із нею розбудовувати Єдину Помісну Українську Церкву.

Після прийняття рішення про приєднання до Православної Церкви України повноважні представники нашої громади ще неодноразово зверталися до Вас, отче, та до наших братів і сестер, що не підтримали цього рішення, із братнім закликом бути у єдності та не ділити православну родину, а разом із нею – звичайних жителів села, сусідів, сімейства…

Наша православна громада з повагою сприйняла Ваш вибір бути вірними Української Православної Церкви. Ми не надавали розголосу й тому, що з нашого храму зникла значна частина церковного майна, що не виявилося там й митри і наперсного хреста з прикрасами, які належали повікнезабутньому настоятелю Ощівського храму протоієрею Миколаю Мельничуку (+2010), хоч ці речі були не лише власністю громади, а й справжньою реліквією для нас, адже покійний отець Миколай прослужив у нашому святому храмі понад 20 років. Хоча зараз прикро бачити світлини у соцмережах, на яких Ви продовжуєте використовувати майно святого Ощівського храму. Ми не заперечували й тоді, коли ви, не порадившись з нами, вирішили молитися у капличці на місцевому кладовищі, яку уже понад 30 років використовувала наша громада і Богослужіння у якій проводилися ще до відкриття нашого святого храму. Нічого не говорили, коли отець Роман для проросійських церковних ЗМІ заявив, що не брав участі у Парафіяльних зборах 27 лютого 2019 року, назвавши їх «зібранням територіальної громади» Ощева...

Нині нам прикро бачити, як наші брати і сестри у Христі, з якими ми раніше причащалися від однієї Христової Чаші, називають нас «іудами», «зрадниками», «розкольниками», «неканонічними», або ж розповідають, що наш святий храм накрила «чорна хмара». Боляче спостерігати, як наші співбрати відвертають від нас голову, не кажуть «Доброго дня» або ж «Слава Богу», досі тримають образу. Пам’ятайте: «Як людям ви простите прогріхи їхні, то простить і вам ваш Небесний Отець. А коли ви не будете людям прощати, то й Отець ваш не простить вам прогріхів ваших» (Мф. 6:14).

Дорогі брати і сестри у Христі! Дорогі земляки-односельчани! Ми з болем у серці бачимо, як Ви на широкий загал виставляєте твердження про те, що ваша громада у нашому селі є «гонимою». Нам складно зрозуміти, чому Ви вважаєте, що ми створюємо супроти Вас якісь «гоніння», «утиски» чи тому подібне. Звертаємося до Вас як до братів у Господі: не поширюйте неправдивих фактів, не маніпулюйте громадською думкою, не сійте в людських серцях розбрату і гніву та не розпалюйте ворожнечі!

Засновник Церкви Господь наш Ісус Христос пристрасно бажав, щоб ми усі, хто вірує в Нього, «перебували у єдності» (Ін. 17:11). Нині ми вкотре звертаємося до Вас із закликом до правдивої єдності навколо спільної Христової Чаші. Не оминайте нашого святого храму, забувайте усі образи, що панують у Ваших серцях, не відвертайтеся від своїх ближніх. Не створюйте розділення сімей, родин, односельців. Згадайте про те, що люди, на яких Ви зараз тримаєте образи, колись разом із вами молилися до Бога і досі моляться за Вас і ваше спасіння.

Наша православна громада у святому Ощівському Хрестовоздвиженському храмі завжди молиться за єдність Українського Православ’я, не оминаємо ми у своїх молитвах і Вас, дорогі брати і сестри у Христі. Дослухайтеся до нашого голосу і пригадайте слова святого апостола Петра: «Хто хоче любити життя та бачити добрі дні, нехай стримає свого язика від лихого, та уста свої від говорення підступу» (Пет. 3:10).

Від імені громади з братньою любов’ю та щирою молитвою:
Настоятель парафії, голова Парафіяльних зборів
протоієрей Василій Луньо
Староста храму, почесний голова Парафіяльної ради
Феодосій Снітко
Голова Парафіяльної ради
Віталій Новосад
Регент парафіяльного хору
Надія Новосад

29 вересня 2019 року

3 жовтня 2019 р.
Інші новини за рубриками: Горохівський деканат
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери