Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна Новини28 липня – рiвноапостольного великого князя Володимира
Новини

28 липня – рiвноапостольного великого князя Володимира

Рівноапостольний великий князь Володимир

Цього дня також відзначають День хрещення Київської Русі-України. Як зазначає єпархіальний календар, храмові свята матимуть церкви на честь цього святого в Луцьку, Ковелі та с. Тарасове Луцького районного деканату.

До хрещення князь Володимир був язичником. У 980 році Володимир вступив на престол і явив себе не тільки хоробрим воїном, подібно до батька Святослава, але і мудрим правителем, як бабуся, свята Ольга. Так, про християнські звичаї князь пам’ятав з дитинства.

Шукаючи ту віру, яка допомогла б утвердити себе на княжому престолі, спершу мав намір реформувати язичницьку віру наших предків, та цей «експеримент» зазнав невдачі. Тоді князя, зокрема і з політичних мотивів, зацікавила віра греків – Християнство східного обряду (поділу на Православ’я та Католицтво тоді ще не існувало).

У 988 році Володимир захотів узяти собі за дружину візантійську царівну Анну. Зрозуміло, що християнська принцеса не могла вийти заміж за нехристиянського державця. Так, київський князь вирішив охреститися. Та раптом, як описує «Літопис руський , у князя захворіли очі, він осліп. Князь упав духом, але царівна утвердила його у Христовій вірі. Володимир увірував і велів усе приготувати для свого хрещення. Як тільки єпископ поклав руку на його голову і став занурювати в купіль, князь прозрів і прославив Бога.

Повернувшись додому, Володимир наказав киянам хреститись, а поганських ідолів скинути у Дніпро. Місцевість, де були введені в хрест діти Володимира Великого (Хрещатицьке джерело), досі називається Хрещатиком. Велів усюди руйнувати капища, скидати кумирів і ставити нашвидку зрубані церкви, розіслав пресвітерів для хрещення народу. В Києві, на колишньому пагорбі Перуна, щоб винищити пам'ять про язичницького бога, поставив церкву в ім'я свого покровителя – Святого Василя.

Хреститель захворів і несподівано віддав дух Господу в селі Берестове поблизу Києва 15 липня 1015 року. Він правив Руською державою 37 літ, із них 28 – прожив у Хрещенні. Князь причислений до лику рівноапостольних, оскільки не тільки сам навернувся до Християнства, але й посприяв, щоб воно стало державною релігією Київської Русі.

26 липня 2019 р.
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери