Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниЦерковний календар: що відзначаємо 21 квітня
Новини

Церковний календар: що відзначаємо 21 квітня

Вхід Господній в Єрусалим Цього дня – Вхід Господній в Єрусалим, що належить до дванадесятих свят.

За Євангелієм, коли Ісус в’їжджав до Єрусалима, то люди, за звичаєм тих часів, ушановуючи його, встеляли дорогу своїм одягом, вітали пальмовим віттям. В Україні таким деревом стала верба, тому в народі це свято називають Вербною неділею, Вербницею. Святкують її за тиждень до Великодня.

Урочистий вхід Ісуса в Єрусалим був вступом Його на шлях хресних страждань. Про цю подію розповідають усі чотири євангелісти. У старозавітного народу був звичай: царі та переможці в’їжджали до Єрусалима на конях (символі війни) або віслюках (символі миру) і народ урочистими вигуками з гіллям у руках зустрічав їх. Виконуючи пророцтва Старого Завіту, Христос саме таким урочистим чином в’їжджав до Єрусалима, але не як цар земний або переможець у війні. Тогочасний же єврейський народ, що перебував під римським ярмом, очікував Месію, Спасителя, і багатьом здавалося, що приїхав саме такий визволитель.

Тоді на вулицях Єрусалима тільки Христос знав, що замість тимчасового земного царства Він принесе людям вічне Царство Небесне. Він, безгрішний, святий і праведний, узяв на Себе всі гріхи й беззаконня цілого світу. Так було звільнено людей від рабства гріха та пов'язаних із ним різних згубних залежностей і пристрастей. Так відкривається шлях до вічного й радісного життя з люблячим та милосердним Богом-Творцем. Те Боже Царство народжується й утверджується в серці й розумі кожної людини, правдиво й твердо віруючої та довіряючої Христу, вже тут, у земному житті. Він знав, що той шлях, усіяний нині пальмовими гілками, веде до жахливих тортур, Голгофи і хреста.

Прославляння Ісуса перед Його муками і смертю Церква згадує для свідчення, що страждання Спасителя були цілком добровільними і свідомими – заради визволення, зцілення (духовного й фізичного) і спасіння всіх людей.

Усі події 21 квітня за єпархіальним календарем – ось тут.

17 квітня 2019 р.
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери