Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниЦерковний календар: що відзначаємо 2 березня
Новини

Церковний календар: що відзначаємо 2 березня

Цього дня – Вселенська батьківська (м’ясопусна) субота. У храмах здійснюються особливі богослужіння, після чого вірні відвідують могили.

Назва «батьківська», або ж «родительська», ймовірно, походить від звичаю називати всіх покійних «батьками», тобто тими, що відійшли до праотців, зокрема поминати своїх померлих батьків.

Є вісім днів особливого поминання померлих. Усі, крім 9 травня, мають перехідну дату. Цього року вони припадають на такі дні: 2 березня – м’ясопусна (Вселенська батьківська); 23 березня – субота 2-ї седмиці Великого посту; 30 березня – субота 3-го тижня Великого посту; 6 квітня – субота 4-ї седмиці Великого посту; 7 травня – Радониця; 9 травня – поминання покійних воїнів; 15 червня – Троїцька; 2 листопада – Димитрівська.

Серед інших батьківських субот виділяють вселенські, коли Православна Церква молитовно згадує всіх одвіку спочилих християн: М’ясопусна (за тиждень до Великого посту) і Троїцька (напередодні свята П’ятдесятниці). У ці два дні правлять вселенські панахиди.

Субота м’ясопусна називається так тому, що припадає на М’ясопусну седмицю (тиждень перед Масляною). Називають її також малою Масляною.

Напередодні батьківської суботи, тобто в п’ятницю ввечері, служиться велика панахида (парастас). У суботу ж уранці правлять заупокійну Божественну Літургію, потому – велику панахиду.

На ці служби можна подати пом’яники, записки за упокій з іменами померлих родичів. А ще цього дня, за старою церковною традицією, парафіяни приносять у храм як пожертву харчові продукти, зокрема хлібобулочні вироби, вино (кагор) для здійснення Літургії.

Поминальну суботу треба, за змогою, провести в молитві. Лейтмотивом усіх молитов за упокій є прощення гріхів. Мертві вже не можуть каятися і просити прощення, зате ми маємо докласти всіх зусиль і молити Бога про милість до них.

Усі події 2 березня за єпархіальним календарем – ось тут.

1 березня 2019 р.
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери