Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниЦерковний календар: що відзначаємо 22 грудня
Новини

Церковний календар: що відзначаємо 22 грудня

Зачаття праведною Анною Пресвятої Богородицi

Цього дня вшановуємо незвичайну подію – зачаття праведною Анною Пресвятої Богородицi, а парафія в с. Підбереззя Горохівського деканату святкує храмовий празник.

Господь, Який втілився для спасіння роду людського, поступово підготував для Себе на землі Свою Пречисту Матір. Її батьки Йоаким і Анна благочестям перевершили своїх сучасників. Але Бог бажав випробувати і більше прославити праведників, а тому попустив їм безплідність: вони дожили до старості й не мали дітей, що тоді було безславністю (адже, як вважалося в юдеїв, якщо подружжя безплідне, то із цієї сім’ї Месія точно не прийде). Вони ж, однак, постилися і в полум'яних молитвах і обітницях просили Всевишнього звільнити їх від безпліддя. І от, як колись у старості Сарі Творець дав сина Ісаака, так нарешті возвістив і їм через ангела, що від них народиться благодатна Діва.

Оповідь про зачаття благословенної Марії зберігається в Християнській Церкві від самого її початку. На підставі найдавніших переказів про зачаття Пресвятої, блаженний Єронім у IV столітті писав: Діва Марія, із царського роду (зі збіднілої гілки), народилася в місті Назареті, вихована в Єрусалимі, у храмі Божому. По батьковій лінії Вона походила з Галілеї, із Назарета, по матері – з Вифлеєма. Життя Йоакима й Анни було строге і праведне перед Богом, чесне перед людьми. Все своє майно вони ділили на три частини: одну жертвували храму Божому і його служителям, іншу – на користь паломників і бідних, а третину залишали для своїх рідних і себе. У святій любові до Бога і в милосерді до ближніх вони багато років провели не маючи дітей. Втім, вони дали обітницю Творцеві присвятити своє дитя на служіння Йому, якщо Господь змилується.

Наближався празник оновлення храму. Йоаким із сусідами пішов до Єрусалима. Тоді первосвящеником був Іссахар. Побачивши між іншими своїми земляками Йоакима з жертвою, Іссахар виявив до нього і його жертовного приношення зневагу, запитавши Йоакима: чому він, бездітний, стає разом з батьками? Мовляв, бездітний не може бути бажаний Богу.

Засмучений таким викриттям, Йоаким віддалився до пастухів своїх стад і не хотів повертатися додому, не хотів зустрічатися з сусідами, які чули той докір. У пустелі праведник плакав про свою ганьбу, розчиняючи скорботу молитвою, постом і надією.

Однак коли він був у пастухів, Анні, що поділяла скорботу чоловіка, з'явився ангел Господній Гавриїл і сповістив, що в них народиться донька, яка буде благословенна більше за всіх жінок. Звелів їй іти до Єрусалима, а коли дійде до Золотих воріті, то зустріне свого чоловіка.

Ангел явився також Йоакиму і сказав: «Господь бачить смирення твоє і чує ганьбу безплідства. Бог позбавив тебе досі можливості мати дітей, щоб народжене було визнане за особливий дар. Анна, дружина твоя, народить тобі доньку, і даси їй ім'я Маріам. Вона, за обітницею вашою, від дитинства буде присвячена Всевишньому». Ангел повелів і Йоакиму йти до Єрусалима, сповістивши, що коли дійде до Золотої брами, то зустріне дружину свою.

Праведне подружжя, досягнувши місця, вказаного ангелом, зустрілося один з одним. Вони принесли подяку Творцеві, а повернувшись додому, стали чекали виконання Божественної обіцянки.

Радість праведників у храмі Єрусалимському, їхня подяка Богу була початком святкування зачаття. Адже в зачатому плоді не тільки її батьки, але і весь світ мав запоруку спасіння.

До трирічного віку Пресвята Марія жила в своєму домі, а потім урочисто була приведена до Господнього храму, де виховувалася до повноліття.

Незабаром після введення в храм дочки старець Йоаким помер, Анна пережила його на два роки.

Церква називає їх Богоотцями – у тому розумінні, що вони були тілесними предками Ісуса Христа.

Більшість ікон Зачаття святою Анною Пресвятої Богородиці зображають Діву Марію, що топче ногами змія, внизу Йоаким і Анна – з піднятими й молитовно складеними руками, вони споглядають Божу Матір, Яка ніби ширяє у повітрі з розпростертими долонями. Під Її ступнями зображено кулю, оповиту змієм, що позначає диявола, який прагне підкорити своїй владі всесвіт. Існують також ікони, на яких свята Анна тримає на лівій руці Пресвяту Діву в дитячому віці.

Початок церковного святкування Зачаття Богородиці почався ще з давніх часів, оскільки всі обставини життя Богоматері для древніх християн були важливі, священні.

Усі події 22 грудня за єпархіальним календарем – ocь тут.

20 грудня 2018 р.
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери