Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниПрес-конференція митрополита Михаїла після Собору
Новини

Прес-конференція митрополита Михаїла після Собору

18 грудня 2018 р. Прес-конференція митрополита Михаїла. Світлина з сайта volynnews.com

Митрополит Луцький і Волинський Михаїл разом із іншими делегатами Об’єднавчого Собору Православної Церкви України від нашої єпархії зустрівся з журналістами й розповів про його перебіг.

Насамперед представників ЗМІ цікавило, чому волинський архієрей, якого розглядали як реального кандидата на посаду Предстоятеля об’єднаної Церкви, ним не став. Владика підтвердив, що перед початком Собору було достатньо підстав вважати: буде підтримка більшості делегатів, аби її очолити. Саме тому Патріарх Філарет відмовлявся підписувати документ про саморозпуск Київського Патріархату, що було умовою для проведення Об’єднавчого Собору, і відмовлявся йти на Собор.

Фактично було поставлено вимогу: або митрополит Михаїл знімає свою кандидатуру, що відкривало шлях для перемоги на виборах митрополита Епіфанія, або Патріарх Філарет разом із ієрархами, що його в цьому підтримували, на Собор не підуть. Тобто, йшлося про те що об’єднанню не відбутися, а значить і Томосу не бути.

Унаслідок багатьох складних перемовин, у тому числі за участю Президента Петра Порошенка та Голови Верховної Ради Андрія Парубія, владика Михаїл заради Церкви й заради майбутнього України поступився й зняв свою кандидатуру.

На запитання про ставлення волинського архієрея до Митрополита Епіфанія високопреосвященний підкреслив, що не може бути мови про якусь особисту неприязнь чи ворожнечу. Між ними є лише дещо різне бачення, як потрібно розбудовувати Православну Церкву України. Крім цього, владика Михаїл наголосив, що є законослухняним і що в храмах єпархії належить згідно зі Статутом підносити ім’я Предстоятеля: «Блаженнійшого Епіфанія, Митрополита Київського і всієї України».

У прес-конференції, яка проходила у Волинській православній богословській академії, також взяли участь інші делегати Собору: від духовенства – канцлер єпархії протоієрей Микола Цап, від мирян – Микола Миколайович Буліга.


18 грудня 2018 р.
Інші новини за рубриками: Церква і держава, Митрополит Луцький і Волинський Михаїл, Протоієрей Микола Цап
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери