Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниЦерковний календар: що відзначаємо 13 грудня
Новини

Церковний календар: що відзначаємо 13 грудня

Ікона апостола Андрія Первозваного Цього дня особливо вшановуємо апостола Андрія Первозваного, а шість парафій нашої єпархії святкують храмовий празник.

Андрій Первозваний був рибалкою, сином Йони з Віфсаїди, що в Галілеї. З Євангелія знаємо, що він молодший брат апостола Петра. Коли Ізраїлю явився пророк, Предтеча і Хреститель Господній Йоан, Андрій і Петро стали його найближчими учнями. І тоді Андрій пізнав Христа.

Господь покликав Андрія та Йоана Зеведеєвого за Собою. Андрій першим, із радістю й готовністю, пішов за Ним, і за те був іменований Первозваним. Він перебував з Ісусом протягом усього Його земного служіння. Саме Андрій разом із Филипом представив Христові групу греків, які теж побажали дізнатися про Того, Хто вчив любові й миру. Після воскресіння Спасителя апостол Андрій разом з іншими учениками удостоювався зустрічей з Ним і був присутній на Єлеонській горі, коли Господь, благословивши їх, вознісся на Небо.

Після зішестя Святого Духа апостоли кинули жереб, кому в яку країну йти для проповіді Євангелія. Андрію дісталися країни узбережжя Чорного моря, північна частина Балканського півострова. Проповідуючи, апостол відвідує Віфінію, що в Малій Азії (теперішня Туреччина), Фракію, Македонію і Скіфію, тобто землю, на якій пізніше утворилася Русь-Україна. Згідно з переказами, апостол Андрій по Дніпру дійшов до місця, де згодом виник Київ, благословивши це місце і передбачивши прийняття християнської віри майбутніми мешканцями цієї землі.

Трудами святого апостола Андрія будувалися християнські Церкви, в яких він ставив священнослужителів. За його молитвами Господь здійснював чудеса. Останнім містом, куди прийшов Первозваний провіщати Істинного Бога і де йому судилося прийняти мученицьку кончину, стало грецьке місто Патри. (Щоправда, населені пункти з такою назвою відомі тоді по різних берегах Чорного моря, зокрема й на теперішній Кубані).

Тут йому надав гостинність якийсь Сосій, якого він позбавив невиліковної хвороби. Святий Андрій зцілив також римлянина Лесвіоса – градоначальника Патр, який страждав на важку недугу. Завдяки цьому і Лесвіос, і багато інших увірували в Істинного Бога. Коли дізнався про це римський імператор, то дуже розгнівався і прислав у Патри нового градоначальника, ідолопоклонника Егеата. Однак незабаром дружина Егеата Максимілла тяжко захворіла. Апостол урятував цю жінку, що була вже при смерті. Упертий Егеат самолюбиво запропонував плату Андрієві. Апостол відмовився, пояснивши: «Плату, Егеате, мені дасть Бог».

Непохитна віра святого зробила Егеата ще впертішим. Прийняв рішення піддати його тортурам. Однак імператорським указом був викликаний до Рима. При поверненні Егеат дізнався, що Максимілла і його брат Стратоклій прийняли Християнство. Егеат велів розіп’яти апостола на X-подібному хресті (такий хрест, схожий на першу букву слова Христос, він укопував на кожному місці своєї проповіді; нині його називають андріївським). Угодник з молитвою до Господа сам зійшов на місце страти. Але й на місці мученицької смерті страстотерпець невпинно молився, продовжував проповідувати городянам. Так наприкінці листопада 70 року він упокоївся.

Християни з любов’ю і благоговінням зняли тіло святого з хреста для поховання, а згодом на місці тортур спорудили величний храм в його ім’я.

«Літопис руський», описуючи подорож апостола Андрія з Корсуня до Рима, розповідає, як він поставив хрест на дніпрових кручах. (Щоправда, в іншому місці книги св. Нестор Літописець зазначає, що жоден апостол на Русі не бував). На тому місці нині височіє знаменитий храм Андрія Первозваного, шедевр Бартоломео Растреллі, у якому створюється подвор’я (представництво) Вселенського Патріархату в Україні. Переказ знайшов широке застосування й у світській ідеології.

Престольне свято відзначають такі парафії: у Ковелі, в селах Струмівка, Верхівка Луцького районного, Мощаниця, Дерно Ківерецького, Дубова Корчма Горохівського деканатів.

Усі події 13 грудня за єпархіальним календарем – ocь тут.

10 грудня 2018 р.
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери