Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниАНОНС: 23 жовтня – Собор волинських святих, актовий день ВПБА
Новини

АНОНС: 23 жовтня – Собор волинських святих, актовий день ВПБА

Волинська православна богословська академія (ВПБА)

З нагоди цього торжества, а також 222-річчя Волинської православної богословської академії в Луцьку відбудеться Відправа й урочисте зібрання.

Божественна Літургія розпочнеться у кафедральному соборі Святої Трійці о 9.00. Після Служби і подячного молебню – посвята першокурсників у студенти, присяга, освячення підрясників, вручення студентських квитків та залікових книжок. Об 11.30 учасники свята зберуться в актовій залі ВПБА.

Зокрема, передбачено: нагородження меценатів ВПБА вищою академічною відзнакою – «Ктитор Академії», представлення ролика про волинську духовну школу, 6-го номера наукового журналу «Волинський благовісник» та сайта цього часопису; нагородження митрополичими грантами і грамотами кращих викладачів та студентів ВПБА тощо.

Відзначення Собору, тобто дня спільного вшанування, всіх святих землі Волинської 23 жовтня започатковано з 1881 р. – на честь 50-ліття повернення в Православ’я Свято-Успенської Почаївської лаври, яка більше віку перебувала в підпорядкуванні уніатів.

Перелік відомих прославлених Церквою подвижників благочестя, які просяяли на Волині чи пов’язані з нею, починають рівноапостольні слов’янські першовчителі Кирило та Мефодій (частина нашого краю входила до їхньої єпархії). Цей сонм час від часу поповнюється. Зокрема, не так давно до нього долучено новоканонізованих: преподобного Амфілохія Почаївського, благовірного князя Володимира Васильковича, мученика Данила Братковського. Усі ж імена угодників-волинян відомі лише Богові.

Волинська православна богословська академія є наступницею Острозької єпаршої семінарії, заснованої єпископом Варлаамом (Шишацьким) 1796 р. Протягом своєї історії навчальний заклад діяв у різних містах історичної Волині, кілька разів його закривали й відновлювали. У 1992 р., в незалежній Україні, відбулося відродження духовної семінарії в Луцьку, 2011-го її реорганізовано у Волинську православну богословську академію.

17 жовтня 2018 р.
Інші новини за рубриками: Діти і молодь, Волинська православна богословська академія
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери