Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниШаюк ЄвгенУ Луцьку відзначили Собор волинських святих та актовий день ВПБА
Новини

У Луцьку відзначили Собор волинських святих та актовий день ВПБА

23 жовтня 2017 р., Луцьк. Учасники свята Собор Волинських святих і 25-ліття відродження Волинської православної богословської академії. Світлина з сайта Vpba.org.

З нагоди торжества всіх угодників нашого краю і 25-ліття відродження Волинської православної богословської академії в обласному центрі відбулися Богослужіння та урочисте зібрання за участю дев’яти архієреїв Київського Патріархату.

За повідомленням сайта Vpba.org, напередодні, 22 жовтня, у домовому храмі Всіх святих землі Волинської ВПБА благочинний цієї церкви ієромонах Іларіон (Зборовський), гості та студенти відслужили Вечірню з акафістом.

23 жовтня Божественну Літургію та подячний молебень у кафедральному соборі Святої Трійці очолив митрополит Львівський і Сокальський Димитрій. Із ним, зокрема, молилися: митрополити Хмельницький і Кам’янець-Подільський Антоній, Луцький і Волинський Михаїл, архієпископи Чернівецький і Кіцманський Онуфрій, Полтавський і Кременчуцький Федір, єпископи Володимир-Волинський і Турійський Матфей, Кропивницький і Голованівський Марк, Дніпровський і Криворізький Симеон, Харківський і Богодухівський Митрофан; канцлер єпархії протоієрей Микола Цап, ректор ВПБА протоієрей Володимир Вакін, представники інших духовних навчальних закладів нашої Церкви.

Тут же, у храмі, відбулася посвята першокурсників. Студенти отримали благословення на носіння підрясника, склали присягу, одержали студентські квитки та залікові книжки.

Свято продовжилося в актовому залі ВПБА. У вступному слові ректор духовної школи о. Володимир коротко підсумував минулий навчальний рік, наголосив на бажанні розвивати ВПБА так, щоби найважливішим фактором навчання студентів залишалася їхня духовність та моральність. Також ректор представив учасникам заходу фільм про нашу академію.

Із вітальним словом від єпископату виступив митрополит Димитрій, який відзначив розвинену матеріальну базу волинського вишу та підкреслив, що богословська освіта є суттєвим важелем у формуванні майбутнього нашої Церкви.

Вітання висловили також: ректор Рівненської духовної семінарії протоієрей Віталій Лотоцький, представники Київської та Львівської православних богословських академій, Дніпровської духовної семінарії, філософсько-теологічного факультету Чернівецького національного університету ім. Юрія Федьковича, Луцького національного технічного університету, інші достойники.

Радник луцького міського голови Ігор Поліщук вручив подяки за розвиток духовної освіти, активну просвітницьку діяльність викладачам ВПБА протоієреям Миколі Цапу, Ігореві Скибі, Богданові Гриніву, ієромонаху Іларіонові (Зборовському) та Євгенові Шаюку.

Відповідно до рішення вченої ради, владика Михаїл вручив найвищу нагороду ВПБА «Ктитор академії» благодійникам Івану та Марії Корсакам, медаль «25 років відродження» – І. Поліщукові та іншим меценатам духовної школи. Архієрейськими грамотами відзначено викладачів з нагоди ювілею їхнього викладання – протоієрея Ігоря Скибу (20 років) та священика Ярослава Черенюка (10 років).

Кращих студентів нагородили митрополичими грантами на оплату навчання. Кілька вихованців, яких визначено голосуванням, одержали пам’ятні подарунки.

Керуючий єпархією у промові підкреслив важливість виховання духовною школою майбутніх пастирів. Тільки високоосвічені, глибоко віруючі та молитовні пастирі зможуть повести за собою людей, що й буде найкрасномовнішим доказом ефективності виховання, упевнений високопреосвященний.

Секретар вченої ради священик Владислав Фульмес представив п’ятий номер наукового богословсько-історичного фахового журналу «Волинський благовісник».

Відзначення Собору, тобто дня спільного вшанування, всіх святих землі Волинської 23 жовтня започатковано 1881 р. – на честь 50-ліття повернення в Православ’я Свято-Успенської Почаївської лаври, яка більше віку перебувала в підпорядкуванні уніатів.

Перелік відомих прославлених Церквою подвижників благочестя, які просяяли на Волині або пов’язані з нею, починають рівноапостольні першовчителі слов’ян Кирило та Мефодій. Цей сонм поповнюється новими іменами. Зокрема, не так давно долучилися новоканонізовані: преподобний Амфілохій Почаївський, благовірний князь Володимир Василькович, мученик Данило Братковський.

Волинській православній богословській академії вже понад 220 років. Вона є наступницею Острозької єпаршої семінарії, заснованої єпископом Варлаамом (Шишацьким) 1795 р. Протягом своєї історії навчальний заклад діяв у різних містах, кілька разів його закривали й відновлювали. У 1992 р. відбулося відродження духовної семінарії в незалежній Україні, яку 2011-го реорганізовано в богословську академію.

24 жовтня 2017 р. Інші новини за рубриками: Єпархія, Волинська православна богословська академія, Кафедральний собор Святої Трійці в Луцьку, Ієромонах Іларіон (Зборовський), Протоієрей Володимир Вакін, Протоієрей Богдан Гринів, Митрополит Луцький і Волинський Михаїл, Протоієрей Ігор Скиба, Священик Владислав Фульмес, Протоієрей Микола Цап, Священик Ярослав Черенюк, Євген Шаюк
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери