Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниЄпархія27 вересня – Воздвиження хреста Господнього
Новини

27 вересня – Воздвиження хреста Господнього

Воздвиження хреста Господнього

З нагоди великого торжества у храмах єпархії пройдуть святкові Богослужіння. Зокрема, у луцькому кафедральному соборі Святої Трійці Літургія розпочнеться о 10.00.

Престольний празник, як пише єпархіальний календар, відзначатимуть Чеснохресні громади в Луцьку, селах Вільхівка, Угринів Горохівського деканату, Одеради, Покащів Ківерецького, Нові Кошари Ковельського районного, Боратин, Коршів Луцького районного благочинь.

П’ять років тому відбулася визначна подія – освячення в луцькому Хрестовоздвиженському храмі відновленого некрополя Хрестовоздвиженського братства й пам’ятної дошки про вихід 1628 р. в його друкарні першої в місті книги «Лямент».

Хрестовоздвиження – означає піднесення хреста Господнього (від старослов’янського «воздвиженіє» – підняття).

...Понад 300 років минуло від розп’яття Спасителя. Збулися слова Христові про те, що в Святому Місті не залишиться каменя на камені. Ще в 70 році, караючи євреїв за бунт проти Риму, легіони імператорів Тита і Веспассіана не лише зрівняли мури Єрусалима з землею, але й переорали та сіллю засіяли ту землю, на якій він стояв, закопали яри, скресали пагорби, виселили місцеве населення. Над місцями визначних християнських подій, аби винищити пам’ять про них, імператор Адріан наказав збудувати язичницькі храми, а місто, збудоване за цілком новим планом, отримало нову назву – Елія Капітоліна.

Здавалося, більше ніщо і ніколи не нагадає наступним поколінням про доленосні події хресної жертви та воскресіння з мертвих Сина Божого.

Але Святе Місто – а разом із ним і його духовні скарби – було відроджено. Імператор Константин Великий спершу дарував Ісусовим послідовникам свободу віросповідання, а в 313 році оголосив Християнство державною релігією, але сам охрестився лише перед смертю. Свого часу явлення хреста на небі провістило йому перемогу над противниками. Згодом державець вирішив переконатися: а наскільки реальна євангельська історія про Ісуса з Назарета, розіп’ятого і воскреслого в Єрусалимі? Для цього було зроблено спробу віднайти основний речовий доказ – хрест Христовий.

У 326 році мати імператора Єлена на чолі великої експедиції попрямувала на землі колишнього Єрусалима. І тут побудовані над християнськими святинями язичницькі храми відіграли ключову роль, адже саме вони вказували на значущі місця, зберігаючи під собою, наче під саркофагом, багато святинь. Один старий єврей на ім’я Юда вказав, під яким саме капищем захована головна святиня Християнства.

Коли під кумирнею Венери на місці пагорба Голгофа знайшли три хрести, табличка із написом імені Ісуса лежала окремо. Повз розкопки саме проходила поховальна процесія. І тоді, аби вирішити, який із хрестів – Господній, Патріарх Єрусалимський Макарій наказав по черзі покласти хрести на небіжчика. Після того як приклали третього, померлий ожив, – отже, то був чесний (тобто справжній) хрест Христів. Народ, вражений дивом, почав іти натовпом до нього. І тоді, аби показати його всім, Патріарх благословив здійняти (воздвигнути) цього хреста.

Існує ще одна складова цього святкування. Важливою подією, що зробила його загальним на Сході та Заході, стало повернення Господнього хреста до Єрусалима після того як 614 року перський цар Хозрой, здобувши Єрусалим, забрав реліквію до своєї столиці Ктесифона. Повернув її назад імператор Іраклій у 628 році після перемоги над персами. Це друге урочисте воздвиження хреста Господнього в Єрусалимі відбулося 27 вересня.

У цей день православні християни тримають строгий піст, адже водночас це ще одна згадка про те, яку страшну ціну заплатив на Голгофі Господь за кожного з нас.

Без хреста немає воскресіння, тому для нас Чесний хрест – це світлий символ перемоги над смертю та міцна зброя супроти дії темних сил. Ми недарма називаємо його животворчим. Адже розіп’явшись на ньому, Спаситель подолав владу смерті та відкрив двері вічного життя для всіх нас. Хрест засвідчує міру любові Бога до людини: любові – навіть до смерті. Це любов Божа перетворила знаряддя вбивства на засіб спасіння у вічності.

26 вересня 2017 р.
Інші новини за рубриками: Єпархія
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери