Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниОголошення28 листопада розпочинається Різдвяний піст
Новини

28 листопада розпочинається Різдвяний піст

Православна Церква підготовлює вірян до святкування Різдва Христового постом, який триватиме сорок днів, від 28 листопада до 6 січня.

Його ще називають «Пилипівка», бо він починається після 27 листопада – дня пам’яті апостола Филипа. Преподобний Симеон Фессалонікійський говорить, що піст різдвяної Чотиридесятниці – це символ говіння Мойсея, який постував сорок днів і ночей та отримав на кам’яних скрижалях Божі заповіді.

Мета посту полягає в тому, щоб ми до Христового Різдва очистили себе молитвою, таїнствами сповіді та причастя, добрими вчинками і могли благоговійно зустріти явленого у світ Сина Божого.

Загальні правила дотримання Різдвяного посту менш суворі, ніж Великого та Успенського. Зрозуміло, що під час посту заборонено м'ясні, молочні продукти, яйця. Крім того, у понеділок, середу і п'ятницю, за Уставом, не їмо риби та олії. У вівторок і четвер споживаємо їжу з олією. Риба під час Пилипівки дозволяється в суботу, неділю та великі свята. Із 2 по 6 січня піст посилюється: навіть у суботу й неділю риба не благословляється. А на Святвечір, 6 січня, за благочестивим звичаєм, якщо дозволяє здоров’я, варто взагалі утриматися від поживи «до появи першої зірки». Наголошуємо, що ці настанови стосуються тих, хто може утримуватися від скоромного, не шкодячи своєму здоров’ю. Хворі, вагітні, знесилені, зайняті виснажливою працею мають постувати відповідно до тілесного стану за благословінням свого духівника.

Обмеженнями в харчах піст аж ніяк не вичерпується. Той, хто поститься, повинен більше уваги приділяти духовному життю: молитися в храмі та вдома, читати Святе Письмо, іншу християнську літературу, більше допомагати ближнім. Якщо хтось перебуває у сварці чи тримає на когось гнів, – необхідно примиритися, бо гріхи гордості, гніву, осуду, ненависті, злоби позбавляють постувальника всіх плодів його труду. Піст – це добра нагода покинути погані звички (куріння, зловживання хмільним, картярство, лихослів’я), усілякі надмірності.

Піст тілесний без посту духовного нічого не приносить для спасіння душі, навіть навпаки – може бути духовно шкідливим, якщо людина, утримуючись від їжі, впадає в гординю (гляньте, мовляв, я пісникую). Без молитви й покаяння, без духовних змін піст – це дієта, і до релігії відношення не має.

Тож нехай Господь допоможе нам достойно пройти Пилипівку, з чистим серцем у різдвяну ніч співати разом із небесним хором: «Слава у вишніх Богу і на землі мир, в людях благовоління!» (Лк. 2:14).

Усі події 28 листопада за єпархіальним календарем – ocь тут.

25 листопада 2021 р.
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери