Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниОголошення31 жовтня – Луки
Новини

31 жовтня – Луки

Цього дня особливо вшановуємо апостола і євангеліста Луку, а дві парафії нашої єпархії мають престольний празник.

Святий походив із сирійської Антіохії, одного з найбільших міст того часу. Ймовірно, він не був євреєм, а греком, про що свідчить його бездоганна грецька мова. З юних літ цікавився різними науками, мистецтвом, словесністю, медициною. Але замість блискучої кар’єри залишив родину і вирушив до Палестини, щоб іти за Господом і слухати Його слово. Згодом, за покликом Спасителя, став одним із сімдесяти учнів. Багато хто, боячись гонінь і покарання, відрікся свого Вчителя, але не Лука. За цю відданість отримав нагороду першим побачити воскреслого Христа.

Після Воскресіння Господь явився йому і Клеопі: вони ішли в Еммаус та розмовляли з Ним. По Вознесінню і Зісланню Святого Духа Лука повертається в Антіохію. Проходячи Самарію, вклонився мощам Йоана Хрестителя.

Лука брав участь у другій місіонерській подорожі апостола Павла, відтоді вони були нерозлучні. Коли святого Павла залишили друзі, Лука продовжував ділити з ним усі труднощі. Після мученицької кончини первоверховних апостолів із проповіддю пройшов Грецію, Лівію, Єгипет і Фіваїду. У місті Фіви мученицьки завершив свій земний шлях.

Його перу належать Євангеліє, Діяння святих апостолів, а його пензлю, за переданням, – перші ікони, зокрема, Богородиці, апостолів Петра і Павла. Для цього Лука ретельно досліджував факти, широко використовував перекази Церкви і Самої Діви Марії.

Престольний празник відзначають громади в селах Вигуричі Горохівського і Доросині Рожищанського деканатів.

Усі події 31 жовтня за єпархіальним календарем – ось тут.

28 жовтня 2021 р.
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери