Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниОголошенняПасхальне поминання померлих
Новини

Пасхальне поминання померлих

Відзначення Світлого Христового воскресіння має чимало богослужбових особливостей, пов’язаних із перемогою Спасителя над смертю. І Проводи (Радониця) – одне з найважливіших таких святкувань.

Згідно з церковним календарем воно відбувається у вівторок після Світлого тижня, але фактично день Проводів залежить від місцевої традиції. Зокрема, в Луцьку пасхальне поминання померлих на кладовищі, що по вул. Рівненській, проходить у четвер Світлого тижня. А на цвинтарі біля с. Гаразджа – в Світлу суботу й 2-гу неділю після Пасхи.

У різних регіонах України побутують різні назви: Гробки, Дарна неділя, Могилки, Опроводи, Провідна неділя, Фомина неділя... На Поліссі, Волині традиційно відзначають Проводи в неділю, хоч окремі парафії – в інші дні. Для поминання близьких печуть паски (або ж залишають із Великодня), роблять крашанки. Кожен старається прибрати могилки рідних, а також доглянути покинуті, що поруч.

У день Проводів у храмах правлять Божественні літургії з панахидами, а на кладовищах вірні запрошують священників на могили своїх родичів відслужити короткі літії з окропленням освяченою водою.

Подекуди прийнято залишати на могилах пасочки, крашанки, цукерки, навіть чарку з горілкою. Чи варто це робити? Ні! Адже наїдки розтягують тварини, а місце поховання має бути у чистоті та спокої. Молитва за померлих повинна бути з пожертвою. Тому варто віддавати їжу тим, хто не в змозі купити чи приготувати святкові страви. Що ж до звичаю залишати чи навіть лити на могилу горілку: цим оскверняється пам'ять померлих.

Стосовно квітів, якими родичі прикрашають пам’ятники на Проводи: церква закликає парафіян нести на цвинтар лише живі, а не штучні, що завдають шкоду довкіллю.

Усі події 9 травня за єпархіальним календарем – ось тут.

6 травня 2021 р.
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери