Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниОголошення27 листопада – Филипа
Новини

27 листопада – Филипа

Цього дня особливо вшановуємо апостола Филипа (Пилипа), а парафія в луцькому мікрорайоні Черничі відзначає храмове свято.

Апостол, уродженець міста Віфсаїда в Галілеї, був глибоким знавцем Святого Письма. Правильно розуміючи сенс старозавітних пророцтв, чекав приходу Месії. На заклик Спасителя (Ів. 1:43) пішов за Ним. Про Филипа декілька разів згадується у Євангелії.

Після Вознесіння Господа проповідував Слово Боже в Галілеї, супроводжуючи казання чудесами. Так, він воскресив немовля, яке померло на руках у матері. З Галілеї попрямував до Греції і проповідував серед юдеїв, які переселилися туди. Деякі з них повідомили про це до Єрусалима, і звідти в Елладу прибули книжники на чолі з первосвященником для звинувачення апостола. Филип викрив його лжу. Коли ж первосвященник із супутниками почали хулити Господа й накинулися на апостола, то раптово осліпли. По його ж молитві всі прозріли, і, бачачи це диво, багато хто увірував у Христа. Апостол Филип поставив їм єпископа на ім'я Наркіс (якого зараховано до 70-ти апостолів).

Опісля знову подорожував, усюди здійснював чуда з молитвою, взиваючи до Господа. Потім прибув у Фрігію, в місто Гієраполь Фрігійський, де було багато язичницьких храмів, у тому числі присвячений зміям. Апостол Филип силою молитви убив небезпечного плазуна (його називали єхидною) і зцілив багатьох укушених. Зціленою була і дружина правителя міста Анфіпата, яка прийняла християнство. Дізнавшись про це, правитель Анфіпат наказав схопити Филипа, його сестру й апостола Варфоломія, який був з ними. За намовою жерців того храму Анфіпат наказав розіп'яти цих угодників, Филипа – вниз головою. У цей час стався землетрус, і всіх на судилищі засипало землею. На хресті Филип молився про порятунок від землетрусу. Бачачи, що відбувалося, народ увірував у Христа і став вимагати зняти з хреста апостолів. Варфоломія зняли ще живого. Отримавши звільнення, він охрестив гієрапольців і поставив їм єпископа.

Апостол Филип постраждав за Христа у 87 році. Поховали його на міському пагорбі, на тому місці побудували каплицю.

У 2011 році під час розкопок на південному заході Туреччини у фортеці Памуккале серед руїн древньої церкви, вірогідно, знайшли могилу святого Филипа. Професор Франческо Андріа стверджує, що про історичну достовірність свідчить облаштування гробниці та написи на ній. Мощі ж апостола перенесено до Рима ще в 560 р., де вони покояться й нині.

Усі події 27 листопада за єпархіальним календарем – ocь тут.

24 листопада 2020 р.
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери