Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниОголошення26 листопада – Йоана Золотоустого
Новини

26 листопада – Йоана Золотоустого

Цього дня особливо вшановуємо святителя Йоана Золотоустого, архієпископа Константинопольського. Парафія обласного центру (вул. Дубнівська) святкує престольний празник.

Йоан Золотоустий був вихідцем з Антіохії Сирійської, народився в 347 року. Його батьки, Секунд і Анфуса, належали до вищої верстви суспільства.

Навчався філософії й інших наук. Згодом познайомився з учителями, які стали йому близькими. Це святителі Василій Великий і Григорій Богослов.

Після смерті матері Йоан роздає своє майно бідним і повертається до одного з монастирів Антіохії. Маючи талант навчати, отримав від ченців обителі згорток рукописних паперів, серед яких побачив для себе настанову: «Це Бог дарує тобі знання і силу, щоб ти був учителем для мирян».

У 375 році з благословіння Патріарха Мелетія Йоана висвячують на диякона. У 398-му після смерті Патріарха Константинопольського Нектарія імператор Аркадій запросив його на патріарший престол. Обіймаючи цю високу посаду, бачив насамперед велику відповідальність перед Богом у навчанні та спасінні вірян.

У проповідях Йоан оповідав, що лице чесноти гарне і від сором’язливості завжди рум’яніє. Очі чесноти випромінюють скромність і цнотливість. Тому вони завжди красиві й проникливі. Адже в заповідях блаженства є такі слова: «Блаженні чисті серцем, бо вони Бога побачать».

Святитель намагався вселити в людський розум через Божу премудрість спасіння людської душі, тому й названий Золотоустим. Крім проповідей і повчань, написав багато молитов, уклав Божественну літургію. Зокрема, так повчає про причастя: «Духовна трапеза – це сила для нашої душі, міцність для серця, основа уповання, надія, спасіння, світло, життя. Це таїнство, в якому землю бачиш небом».

Відійшов до Господа святитель Йоан Золотоустий 27 вересня 407 року в місті Комана. Згодом останки перевезено до Царгорода.

Усі події 26 листопада за єпархіальним календарем – ocь тут.

24 листопада 2020 р.
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери