Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниОголошення27 вересня – Чесного хреста Господнього
Новини

27 вересня – Чесного хреста Господнього

Воздвиження чесного і животворчого хреста Господнього Цього дня ми відзначаємо дванадесяте свято – Воздвиження чесного і животворчого хреста Господнього, а також пам'ять упокоєння святителя Йоана Золотоустого. У дев'яти парафій нашої єпархії – престольний празник.

Ми згадуємо віднайдення в Єрусалимі хреста, на якому розіп’яли Ісуса, і повернення його із Персії. Обидві події об’єднало те, що хрест перед народом воздвигали (піднімали).

У 326 р. імператор Костянтин Великий вирішив знайти хрест Господній. Розкопки проводили на Голгофі й відкопали три хрести, цвяхи і дошку. За переданням, до одного із хрестів доторкнувся немічний – і уздоровився. Таким чином довідалися, котрий із них справжній (чесний). Костянтин збудував у Єрусалимі храм Воскресіння Господнього, який було освячено 26 вересня 335 року, а наступного дня відбулося воздвиження віднайденої реліквії.

Із VII ст. разом з віднайденням хреста згадується і його повернення. У 614 р. після завоювання Палестини цю святиню забрали до Персії. У 628 р. імператор Іраклій переміг персів і повернув хреста в Єрусалим. Подальша його доля невідома. Ймовірно, що хрест перебував там до 1245 року або його розділили і рознесли по всьому світу. Частина хреста Господнього нині перебуває у вівтарі храму Воскресіння в Єрусалимі.

Ушанування святого хреста започатковано ще з ранньохристиянських часів. Апостол Павло говорить: «...Не бажаю хвалитися, хіба тільки хрестом Господа нашого Ісуса Христа, яким для мене світ розп’ятий і я для світу» (Гал. 6:14).

Престольний празник святкують воздвиженські громади в Луцьку, селах Вільхівка, Ощів, Угринів Горохівського деканату, Одеради, Покащів Ківерецького, Нові Кошари Ковельського, Боратин, Коршів Луцького районного. А настоятель парафії Апостола і євангеліста Йоана Богослова в с. Сьомаки Луцького районного благочиння протоієрей Валерій Владика відзначає десятиліття висвяти.

130 років тому, 26 серпня 1890-го, відбулось освячення єпископом Луцьким і Житомирським Модестом (Стрельбицьким) відновленого Чеснохресного храму – головної святині історичного Луцького братства. Наступного дня цей Божий дім одвідав і молився імператор Олександр ІІІ. Тоді на урочистостях разом із духовенством були дійсні члени братства, серед них – Петро Косач (батько Лесі Українки).

Усі події 27 вересня за єпархіальним календарем – ось тут.

25 вересня 2020 р.
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери