Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниОголошенняЦерковний календар: що відзначаємо 14 листопада
Новини

Церковний календар: що відзначаємо 14 листопада

Ікона чудотворців Косми та Даміана Асiйських Цього дня особливо вшановуємо чудотворців Косму та Даміана Асiйських і матір їхню преподобну Феодотію (ІІІ ст.), а одна парафія єпархії відзначає храмове свято.

Косма і Даміан народились у місті Егес в Арабії, були рідними братами. Їхні батьки належали до заможних людей міста і ревно сповідували віру Христову. Батько помер рано, і їх вихованням займалася мати. Вони так добре вивчили закон Божий, що відчули духовний поклик навертати ідолопоклонників до істинної віри.

Щоб більше спілкуватися з людьми, вони вивчились на лікарів. В окрузі не було кращих ескулапів від Косми і Даміана. Усіх хворих вони зцілювали безкоштовно, тому їх називали безсрібниками. Язичникам наголошували, що виліковують не вони, а сила Божа. Лікуючи і проповідуючи таким чином, Косма і Даміан навернули у Християнство дуже багатьох.

Про це дізнався імператор Карін, який був палким прихильником римського многобожжя, і послав до них свого намісника Лізія, щоб той їх переконав, що, мовляв, нема єдиного Бога, і щоб вони відмовилися від проповіді про Нього. Спочатку брати заховалися від Лізія. Але коли той узяв заручників, добровільно йому здалися, щоб визволити невинних людей.

Коли Лізій привів угодників Господніх на суд до імператора Каріна, той був тяжко хворим. Знаючи, що брати – неперевершені лікарі, він попросив їх про допомогу. Косма і Даміан, помолившись за царя земного до Царя Небесного, зцілили Каріна. Той із вдячності за порятунок відпустив їх з миром.

Знамениті медики повернулись додому зі ще більшою славою. А лікар-язичник, який колись навчав їх медицини, дуже позаздрив і, заманивши у печеру, забив їх камінням. Це сталося в 284 р. Тіла обох християни поховали, а в 527 р. імператор-християнин Юстиніан урочисто переніс їх мощі до міста Цир у Сирії.

Престольний празникцього днявідзначає парафіяБезсрібників і чудотворців Косми і Даміана села Холоневичі Цуманського деканату (Ківерецький район).

Усі події 14 листопада за єпархіальним календарем –ocь тут.

12 листопада 2018 р.
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери